Goditjet e heshtura në tru

Goditjet e heshtura ndodhin më shpesh sesa mendohej…dhe ato mund të shpjegohen me humbjen gjithnjë e më shumë të kujtesës gjatë viteve. Sipas statistikave, 11 milionë amerikanë vuajnë çdo vit nga këto goditje të heshtura në tru.

Quhen “goditje të heshtura”, sepse nuk kanë simptoma.

Një goditje e rregullt në tru vret një pjesë të madhe të trurit duke bërë që personi të humbasë aftësinë e të folurit, ose të paralizohet..dhe këto ndodhin në çast. Por goditja e heshtur sjell dëme pak nga pak.

Në çdo goditje të heshtur, një enë e vogël e gjakut mbyllet apo bllokohet nga një pllakëz gjaku. Qelizat rrethuese vdesin. Vetëm një goditje e heshtur ka pak ose nuk ka efekt,…por me kalimin e kohës dëmi shtohet.

Një studimi i ri zbulon se këto goditje mund të fillojnë pas moshës 30 vjeç duke u shtuar në numër çdo dhjetëvjeçar. Duke filluar nga mosha 70 vjeç, një e treta e popullsisë pëson çdo vit të paktën një goditje të heshtur në tru.

Shkencëtarët morrën në shqyrtim rreth 700 persona të moshuar me kujtesë normale. Gjatë skanimit të trurit, vunë re se një e katërta e të skanuarve kishin dëmtim të trurit, shkaktuar nga goditje të heshtura. Ata që kishin këto dëmtime kishin probleme edhe me kujtesën.

Shkencëtarët thonë se duke njohur këto shenja që lenë goditjet e heshtura, tani ata e dinë se çfarë të kërkojnë gjatë skanimit të trurit për të identifikuar njerëzit që kanë pësuar një goditje të heshtur.

Lajmi i mirë është se goditjet e heshtura janë të parandalueshme .. në qoftë se pakësohen faktorët e rrezikut si, mbipesha, presionin e lartë i gjakut, pirja e duhanit dhe diabeti. Pra, me zgjedhje të mira si këto, njeriu mund të ruajë kujtime të mira.