Graviola – bima çudibërëse e cila shëron kancerin

Hulumtimet në graviolë zhvillohen tashmë 50 vjet, por pasi që nuk mund ta bëjnë në variantin GMO (genetically Modified Organisms – Organizma të modifikuar gjenetikisht), farmacistët e fshehin.

Graviola, bima e gjelbër nga Amerika e Mesme dhe Jugore është hiti i ri i mjekësisë natyrore me shije të ëmbël dhe të butë, ashtu që të përkujton hibridin e ananasit, dredhëzës dhe kokosit ose bananes.

Por pamja e saj atraktive dhe shija e shkëlqyeshme nuk janë gjëja e vetme e rëndësishme te kjo bimë, ajo në mënyrë të dëshmuar shëron kancerin. Kur themi shëron, mendojmë pikërisht këtë – vret qelizat e kancerit dhe është deri në dhjetë mijë herë më efikase se ilaçet, ndërsa përdoret gjethet, lëvorja, fryti dhe farat e graviolës.

Sigurisht, pason pyetja e skeptikëve: nëse është kështu, pse nuk përdoret. Përgjigja është, si gjithmonë e thjeshtë – është pamundshme të patentohet përbërësi natyror ose lulja apo bima. Me logjikën e kompanive farmaciste, kjo nuk shpaguhet. Edhe pse janë shpenzuar miliona dollarë në sintetizimin e përbërësit më të fuqishëm të graviolës, i cili vret qelizat e kancerit, është treguar që fryti thjesht nuk mund të shumohet me variantin GMO , prandaj hulumtimet janë futur thellë në sirtarë.

Për hulumtimet megjithatë mori vesh opinioni kur një nga shkencëtarët nga ekipi i cili ka studiuar graviolën ka folur, ndërsa serinë e hulumtimeve të reja e ka kryer Universiteti katolik ë Korenë jugore.

Rezultatet kufizohen me fantastikën shkencore, sepse graviola vret vetëm qelizat e kancerit, duke i lënë qelizat e shëndetshme të paprekura, ndërsa vrasja selektive është dhjetë mijë herë më e efikase se adriamicina e preferuar. Hulumtimin e kanë vërtetuar edhe shkencëtarët nga Universiteti Purdue në SHBA.

Graviola është veçanërisht efikase në shërimin e kancerit të mushkërive, prostatës dhe pankreasit. Përveç që vepron në kancer, graviola ka edhe veçori tjera shëruese – vepron kundër baktereve, kërpudhave dhe parazitëve, rregullon tensionin e gjakut dhe ndihmon te stresi, depresioni dhe çrregullimet nervore.

Indianët e Amerikës jugore që jetojnë në zonën ku rritet graviola përdorin të gjitha pjesët e kësaj bime (lëvoren, gjethet, rrënjën, farat) për shërimin e sëmundjeve të zemrës, astmës, artritit dhe problemet me mëlçinë.

Pasi që farmacistët dhe mjekësia nuk dëshirojnë ta përdorin graviolën, mund ta përdorni vetë, por gjithnjë në konsultim me mjekun i cili përcjell gjendjen, sepse tashmë disa kompani kanë zhvilluar tabletat e graviolës si shtesë ushqimi, ndërsa ka mundësi edhe të merren fidanë dhe ta kultivoni vetë.

KËSHILLA TË NGJASHME