Home Shëndetësi Helicobacter pylori, shkaktari kryesor i inflamacionit të stomakut

Helicobacter pylori, shkaktari kryesor i inflamacionit të stomakut

Helicobacter pylori shkakton 70% të të gjitha ulcerave të stomakut dhe 90% të ulcerave të duodenit. Edhe në krijimin e kancerit të stomakut ky bakter ka pjesën e tij.

Bakteri i fuqishëm hyn në qelizat e mukozës së stomakut, nga ku sistemi imun reagon me një inflamacion. Sidoqoftë, pjesa më e madhe e të infektuarve nuk kanë ankesa. Dhe vetëm 10% zhvillojnë ulcerë stomaku, e cila mund të shprehet me dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, të cilat janë shumë të forta sidomos natën apo në mëngjes me stomakun bosh. Por shpesh këto simptoma mungojnë.

Medikamentet të shoqëruar me një antiacid mund ta luftojnë me sukses bakterin. Pas terapisë mukoza e stomakut rimodelohet mirë dhe dëmet riparohen.

Shkaku i dytë kryesor për inflamimet kronike të mukozës dhe për ulcerën gastrike janë medikamentet antiinflamatore josteroid (NSAID) si Diclofenac apo Ibuprofen. Pacientët që vuajnë nga reumatizma, të cilët mjekohen me medikamente të këtij grupi, rrezikohen në mënyrë të veçantë dhe kanë nevojë për një terapi shoqëruese mbrojtëse për stomakun.

Trajtimi i efektshëm është me medikamente bllokues të pompës proteinike të cilët frenojnë prodhimin e aciditetit të stomakut. /Telegrafi/

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...