Home Këshilla të ndryshme I kemi të gjithë, por pa këto 9 organe mund të jetojmë...

I kemi të gjithë, por pa këto 9 organe mund të jetojmë pa problem

Të gjitha organet në trupin tonë kanë një funksion të caktuar, e bëjnë jetën më të lehtë, por a e dini se pa këto organe mund të funksiononi plotësisht?

Një anë e mushkërive Për frymëmarrje kemi nevojë për një krah të mushkërive, ndërsa tjetra mund të hiqet si rezultat i kancerit të mushkërive, tuberkulozit ose sëmundjeve të tjera të mushkërive. Pastaj frymëmarrja është e vështirë dhe pacienti humb rreth 35% të sasisë së ajrit të emetuar për sekondë.

Zorra e trashë

Ajo mund të shërohet nëse kanceri i zorrës së trashë ose disa sëmundje, të tilla si kolit ulcera ose Crohn trajtohen. Në këtë rast, kirurgu ose lidh një qese të përbërë nga zorra e hollë për anusin tuaj në mënyrë që stoli të mund të shkojë pa probleme, ose ‘mbetjet’ nga organizmi të vendosin në një zorrë të hollë dhe një hapje e bërë në stomak, e cila zbrazet në qesen jashtë trupit tuaj.

Organet reproduktive

Ato janë një pjesë e rëndësishme intime e çdo qenieje, por nuk janë me rëndësi vitale për mbijetesë. Një studim tregoi se histeromia nuk ka efekte negative në jetën seksuale të grave. Por ndryshimet hormonale pas heqjes së vezoreve mund të shkaktojnë ulje të impulsit seksual.

Meshkujt që kanë hequr një testis për shkak të kancerit të prostatës gjithashtu nuk do të ndjejnë një ndryshim në jetën seksuale. Nëse, megjithatë, të dyja janë hequr, libido në mënyrë drastike zvogëlohet dhe nuk do të jetë në gjendje të prodhojë spermatozoid.

Fshikëza

Pacientët me kancer të fshikëzës ose me sëmundje të rrallë neurogjene të fshikëzës, ky organ duhet të hiqet dhe ndoshta edhe pjesa e prostatës, nyjat limfatike ose mitrës, ose vezoreve. Mjekët përdorin një pjesë të zorrëve për të drejtuar urinën e ruajtur në fshikëz.

Biliari

Mëlçia shkakton që biliari të thyejë yndyrën dhe ato ruhen në biliar në rast se hani ushqim shumë të yndyrshëm. Shumica e njerëzve ushqehen shëndetshëm, kështu që ata nuk do të ndjejnë ndryshimin nëse kanë mbetur pa këtë organ, thonë mjekët. Guri në biliar është shkaku më i zakonshëm i heqjes së këtij organi.

Stomaku

Në disa operacione për humbjen e kileve, si dhe forma agresive të kancerit, pacienti ose mund të heqë një pjesë ose tërë stomakun. Funksioni i rregullt i këtij organi është absorbimi i vitaminave dhe fillimi i tretjes duke përzier ushqimin me acide me qëllim të tretjes. Nëse mbetemi pa stomak, kirurgët e lidhin ezofagun drejtpërdrejt me zorrën e vogël. Pas operacionit, pacientët ende mund të hanë ushqime të ngurta, por në sasi më të vogla dhe duke shmangur ushqime të caktuara.

Shpretka

Funksioni kryesor i shpretkës është filtrimi i gjakut, por mund të dëmtohet ose hiqet. Për shkak se ajo luan një rol kaq të rëndësishëm në sistemin e imunitetit, pacientët shpesh sëmuren pas heqjes së shpretkës.

Një veshkë

Megjithëse veshkat janë organe vitale, dy janë më shumë se të mjaftueshme për nevojat e organizmit tonë, andaj është e mundur të dhuroni veshkën. Nëse dhuruesi ka veshka të shëndetshme, ai do të ketë një funksion të zvogëluar të veshkave pasi të heqë njërën prej tyre, por do të jetë ende në gjendje të jetojë pa pengesa, thonë mjekët.

Zorra qorrë

Funksioni i zorrës qorre ende nuk është sqaruar. Disa ekspertë e shohin atë si një organ të padobishëm, ndërsa hulumtimet e fundit tregojnë se ajo mund të shërbejë për të ruajtur bakteret e mira. Megjithatë, ajo për disa shkakton më shumë dëme sesa të mira, dhe shumë e eliminojnë kur ndodh inflamacioni dhe infeksioni. Deri tani nuk janë identifikuar dëmtime në funksionimin e zorrëve pas heqjes së zorrës qorre.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ne e trashëgojmë inteligjencën nga nëna – dukjen nga babai

Studiuesit në Universitetin e Uashingtonit pohojnë se fëmijët trashëgojnë inteligjencën nga nënat e tyre. Sipas hulumtimit të tyre, gratë kanë më shumë të ngjarë të kalojnë gjenet që formojnë inteligjencën e një fëmije dhe kalohen në kromozomet X. Gjithashtu, një studim i ri i kryer nga studiues nga Skocia mbështet faktin se gjenet e rëndësishme për funksionet e përparuara njohëse...