Home Ushqim Infarkti dhe sulmi në tru shakatohet nga lëngjet e gazuara dietike

Infarkti dhe sulmi në tru shakatohet nga lëngjet e gazuara dietike

Konsumimi i përditshëm i pijeve të gazuara dietike rrit rrezikun nga sëmundjet e zemrës dhe të enëve të gjakut dhe sulmit në tru dhe zemër, ndërsa të dëmshme janë edhe për mëlçinë, ka zbuluar studimi i ri.

Vetëm një kanoçe me pije të gazuar dietike në ditë rrit rrezikun nga sulmi në zemër dhe tru, zbulon studimi i Unievrsitetit Columbia. Ata që rregullisht pinë pije të gazuara kanë 43 për qind rrezik më të madh nga sulmi në zemër dhe tru dhe sëmundjet e enëve të gjakut.

Pijet e gazuara me ëmbëltues artificialë mund të shkaktojnë edhe sëmundjet e mëlçisë në formë të ngjashme me ato që i shkakton alkoolizmi dhe diabeti, përcjell Daily Mail.

“Rezultatet e hulumtimit tregojnë lidhje të qartë në mes pijeve të gazuara dietike dhe sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut, megjithatë vetë mekanizmi i veprimit nuk është i njohur akoma”, thekson udhëheqësja e hulumtimit, dr. Hannah Gardener.

Pijet e gazuara dietike janë konsideruar dhe shpallur si opsion më i shëndetshëm në krahasim me pijet e gazuara, sepse kanë më pak kalori. Por sipas hulumtimeve të mëparshme, ato madje edhe rrisin apetitin.

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...