Ja nga cila sëmundje prekeni, nëse nuk i lani dhëmbët

Ja nga cila sëmundje prekeni, nëse nuk i lani dhëmbëtNëse nuk tregoni kujdes maksimal për higjenën orale, mund të rrezikoni që të prekeni nga sëmundja e shekullit, Alzaimer.

Një grup shkenctarësh, nga “ University of Central Lancashire” kanë dalë në këtë përfundim pasi kanë studiuar një grup prej 20 personash që kishin probleme me dhëmbët.

Pjesa më e madhe e tyre, kishin dhëmbët e palare, por nga ana tjetër sëmundjen e ndihmonin edhe mikrobet që mbajnë çamçakëzët. Edhe kërkimet që u bënë tek kafshët kanë konfirmuar të njëjtin përfundim si tek qëniet njerëzore, se bakteriet që dëmtojnë gingivat e gjejnë lehtësisht rrugën për të shkuar në tru dhe për të vrarë neuronet.

Doktori Sim Singhrao tha për “The Sun” se në kushte të tilla vizitat e vazhdueshme tek dentisti dhe higjena vetjake janë më të rëndësishme sesa mund të keni menduar më para. Sëmundja Alzaimer, është “tharja” e një pjese të trurit, që sjell probleme me kujtesën, të menduarit dhe sjelljen gje që ndikon drejtpërsëdrejti në jetësen normale të individit.

KËSHILLA TË NGJASHME