Home Ushqim Ja pse duhet evituar skuqja e ushqimeve me vaj të përdorur

Ja pse duhet evituar skuqja e ushqimeve me vaj të përdorur

Ja pse duhet evituar skuqja e ushqimeve me vaj të përdorurSHBA- Kujdes kur ripërdorni vajin për skuqje, apo për të ngrohur në të një ushqim të gatuar më parë, pasi mund të jetë helmues për shëndetin.

Nga përdorimi më shumë se njëherë i këtij vaji formohen disa substanca që lidhen me sëmundjet neurvore dhe disa lloje të kancerit.

Vaji i përdorur për skuqje mund të jetë shumë i rrezikshëm dhe helmues në disa mënyra. Që në skuqjen e parë, ai lëshon në ambient disa substanca të quajtura aldehide, të cilat mund të thithen nga ajri. Por një studim i fundit tregon se, ekziston mundësia që këto substanca të mbeten edhe në vaj dhe të përthithen nga trupi i njeriut bashkë me ushqimin

Kujtojmë që aldehidet janë përcaktuar nga shkencëtarët si substanca që lidhen me sëmundjet si Alzheimer, Parkinson dhe disa lloje të kancerit.

Edhe më parë dihej që aldehidet çliroheshin në ajër pas skuqjes, por studimi më i ri tregon se ato mbeten në vajin që skuqet, kështu që bëhen të rrezikshme për shëndetin, pasi përthithen sëbashku me ushqimin. Prandaj specialistët këshillojnë që vaji të përdoret vetëm një herë për skuqje, që trupi të përthithë sa më pak aldehide.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...