Home Shëndetësi Ja pse femrat e përballojnë gripin më mirë se meshkujt

Ja pse femrat e përballojnë gripin më mirë se meshkujt

2Periudha e dimrit njihet gjerësisht si një portë hyrëse për shumë probleme shëndetësore, ku mes tyre veçojmë gripin. Temperatura e lartë, kollitja e vazhdueshme, dehidratimi, dobësia fizike dhe mungesa e oreksit janë disa nja shenjat kryesore të këtij infeksioni viral që prek të dyja gjinitë.

Siç e thamë më lart, gripi prek të dyja gjinitë, por përballohet ndryshe nga të dyja. Mund të duket si nj debat seksist, por femrat e përballojnë më mirë gripin sesa meshkujt.

Studiuesit e Johns Hopkins University udhëhoqën një studim në një prej spitaleve më të rëndësishëm në Baltimore, SHBA. Ata analizuan mbetjet e mukozës nazale të 258 pacientëve të prekur nga gripi. Këto mukoza iu nënshtruan një trajtimi mbjelljeje me estrogjen natyral dhe artificial. Në fund të studimit u vu re që organizmi femëror reagonte më mirë ndaj gripit.

Estrogjeni ka aftësi antivirale dhe anti-inflamatore që mund të mbajë nën kontroll virusin e gripit. Studiuesit do të përshkallëzojnë akoma më tej këto studime pasi estrogjeni rezulton efektiv edhe në trajtimin E HIV-AIDS, Ebolas dhe hepatiteve të ndryshme./Living

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...