Jashtëqitjet e holla tek fëmijët e vegjël

Reduktim i lengjeve të ëmbla – të blera, sidomos jo ato që përmbajnë: sorbitol dhe fruktozë. Gjithashtu jo: të molllës, dardhës, kumbullës.

Më mirë të pregatiten në shtëpi si komplote. Më së shumti rekomandohet te perdoret uji. Lëngjet me gaze nuk preferohen për fëmijët.

Të perdoren fruta të freskëta por jo të citrusit si: limoni, mandarina, grejpfruti.

Perime të freskëta por jo domate.

Më pak brumëra. Preferohen ushqimet që kanë shumë fimbrie dhe rrisin volumin e fecesit.

Mëlmesat sidomos ato të djegës nuk duhet përdorur. Ushqimet (snaks) nuk duhet përdorë ndërmjet të shujtave kryesore, vetëm fruta ose perime.

Përdoren ushqimet e pregatitura në shtëpi me perime dhe mish. Në ushqim yndyra duhet të përfshijë 40% të kalorive.

Duhet të përcjellet pesha trupore./Dr. Valbona Stavileci/