Home Shëndetësi Kancer i lekures apo melanom?

Kancer i lekures apo melanom?

Kancer i lekures apo melanom?Ekspozimi i gjate nen rrezet e diellit, ne kete periudhe te vitit eshte vertete i demshem per lekuren tone dhe e ve ate ne rrezik.

Jane shqetesuese statistikat e dermatologeve te cilat thone se kanceri i lekures po perhapet gjithnje dhe me teper, dhe se numri i pacienteve te diagnostikuar me kete semundje eshte cdo dite ne rritje.
Edhe pse ekzistojne disa metoda per parandalimin dhe zbulimin e hershem te ndryshimeve ne lekure, nje nga metodat me bashkekohore eshte detektimi me ane te dermatoskopise.

Nepermjet kesaj teknike identifikohen, behen te dukshme lezionet pigmentuese dhe mund te zbulohet nese ndryshimet e shfaqura jane beninje, malinje apo thjeshte eshte i nevojshem monitorimi i rregullt i tyre. Rreth ndryshimit ndermjet melanomes dhe kancerit te lekures, biseduam me Dr. Andrej Petrov, dermatolog ne Spitalin klinik “Acibadem Sistina”.

Kancer i lekures apo melanom?

Kanceri i lekures eshte kanceri me i shpeshte qe ekziston, por, per fat te mire ai ka nje prognoze te mire dhe mund te trajtohet me sukses ne rast se zbulohet ne kohe. Vjen nga qelizat epitele te lekures normale, ndersa melanoma qe eshte nje nga kanceret me te rend ate lekures, rrejedh nga qelizat e quajtura melanocite. Nese zbulohet ne kohe rritet mundesia per trajtim dhe sherim te kesaj semundje. Nese zbulohet ne faze te hershme, mund te zgjidhet me ane te intervenimit kirurgjik. Prandaj, eshte shume e rendesishme qe te verehen ne kohe te gjitha ndryshimet ne lekure dhe te beni vetekontroll. Per kete arsye dermatologet insistojne per kryerjen e kontrolleve te rregullta dhe kontrolleve dermatoskopike me ane te te cilave shikohet struktura e nishaneve.

Simptomat

LEXO EDHE
Portokalli për lëkurë të shndritshme dhe të bukur (Foto)
Zakonisht simptom i kancerit te lekures eshte plage e cila nuk mbyllet, ndersa persa i perket melanomit tregues eshte cdo ndryshim i nishaneve persa i perket madhesise, simetrise, ngjyres, gjakderdhjes dhe fryerjes se lekures perreth. Keto simptoma duhet te jene nje alarm dhe duhet ta rrisin ndergjegjesimin se dicka po ndodh dhe se duhet te reagohet.

Per cfare duhet te tregohemi te kujdesshem?

Shkaktari me i zakonshem i shfaqjes se kancerit te lekures eshte dielli dhe burimet artificiale te drites (solari). Ato e rrisin ndjeshem shpeshtesine e shfaqjes se tyre, por nje rol te rendesishem ne shfaqjen e kancerit te lekures luajne edhe faktoret gjenetike (historia familjare e kancerit te lekures apo melanomit). Nje kujdes te vecante ndaj ekspozimit ne diell duhet te tregojne personat me ngjyre te hapur te syve dhe personat te cilet kane shume nishane ne trup. Tek grate zakonisht ndryshimet zbulohen ne faze fillestare, pasi ato kryejne me shpesh vetekontrolle,nderkohe qe meshkujt keto ndryshime i verejne me vone. Pjeset te cilat jane me teper te ekspozuara ndaj diellit jane me te rrezikuara. Prandaj, dermatologet rekomandojne qe nje here ne vit te kryhet kontroll dermatoskopik.

Trajtimi

Tek kanceri i lekures, prognoza pas operacionit eshte me e mire, dhe mund te konsiderohet se pacienti eshte i sheruar. Persa i perket melanomit, perseri, nese diagnostikohet ne faze fillestare, para se ta thelloje membranen, prognoza eshte e mire, por nese jane te prekura nyjet limfatike, dhe nese ka metastaza, atehere prognoza nuk eshte e mire. Tumori nuk mund te rrezatohet, prandaj per keta paciente rekomandohet kimioterapi, pervec menjanimit te tumorit me ane te operacionit.

Dermatoskopi Mole max, i cili gjendet ne Spitalin klinik “Acibadem Sistina” eshte versioni me bashkekohore ne bote, dhe aparati i vetem ne vend i cili ben te mundur skanimin e shpejt dhe te sakte te lokalizimit me resolute te larte HD. Ky aparat lokalizon ndryshimin dhe e ruan ate ne menyre dixhitale, dhe ne kontrollin e ardhshem ajo gjendet dhe krahasohet menjehere me gjendjen e meparshme te cilen e ka ruajtur ne kontrollin e meparshem.

Lexo me shume ne http://bit.ly/Dermatologjia-ACIBADEM-SISTINA

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Kujdes! Përdorimi i telefonit në tualet rrit rrezikun e prekjes nga koronavirusi

Sipas një studimi nga agjencia e marketingut Jellybean, të paktën 54% prej nesh marrin telefonat tanë celularë në tualet dhe luajmë me ta. Shkencëtarët aktualisht besojnë se COVID-19 mund të mbijetojë për nëntë orë ose më shumë në sipërfaqe të forta si plastike, metal, ose xhami i ekranit të telefonit tuaj celular.  Ndërsa numri i rasteve të infeksioneve koronavirus kalon...