Kanceri tek femrat: A i njihni simptomat ?

Disa simptoma mjaft te vecanta mund te bejne te mendojne per kancerin e qafes se mitres ose te uterit.Por shume pak femra I njohin ato.

Kanceri gjinekollogjik, eshte ajo lloj forme kanceri qe pprek nje pjese te organeve riprodhuese ( vezet, qafen e mitres, uterin, vaginen ose valvulen).Dhe me shpesh celesi I sherimit nuk eshte dhe aq I sigurte.

Por duhet qe disa femra te njohni disa sipmtoma, si perfundim qe ato te mos hezitojne te marrin takim me gjinekologun – shpjegon Dr Cynthia Gelb , e Qendres amerikane dhe parandalimin e semundjes. “ Studimi qe ne kemi bere tek rreth 132 femra te moshes 40 deri ne 60 vjec, tregojne qe keto simptoma ose keto “shenja” qe tregojne qe dicka dyfunksionare, nuk jane te mire njohura nga femrat.

Pjesemarreset ne kete studim, duhet te benin nje liste me 8 simptoma dhe studiuesit I kane pyetur se cila nga keto simptoma do I shtynin te shkonin tek mjeku dhe cilat nga keto jane shenja te vogla tipke femerore.

Shenjat midis ciklit menstrual ose modifikimet e aspektit te valvules jane dy shenja qe pjesemarresit ne kete studim e kane gjykuar mjaft shqetesuese per te keshilluese per tu keshilluar tek nje mjek.

Por te rralla jane ato qe kane vleresuar qe deshira e shpeshte per te bere urinen, nje lodhje e madhe, dhimbjet e kurrrizit ose te barkut mund te jene shenja paralajmerimi.

“ Perse ato duhet te shqetesohen kur shumica e femrave perballen me disa periudha lodhjeje, kane dhimbje barku kur I vijne menstruacionet ose mendojne qe deshira per te urinuar eshte e lidhur me pre-menopauzen” shpjegon Dr Gleb.

Keto jane shenja qe te gjitha femrat duhet te njohin. Keto shenja duhet ti shtyjne te keshillohen, edhe nese jane simptoma te te kancerit gjinekologjik. Sic kujton Dr Gelb, qe vitin e fundit, 90 000 “kancera femerore” jane diagnostikuar ne Amerike dhe 30 000 femra kane vdekur./ikub/