Home Shëndetësi Karbohidratet për linjë të përkryer trupore

Karbohidratet për linjë të përkryer trupore


Studimet e reja zbulojnë se njerëzit të cilët konsumojnë sasi më të mëdha të karbohidrateve më lehtë e ruajnë vijën e hollë të trupit.

Shkencëtarët kanë analizuar ushqimin e 4 451 njerëzve të shëndoshë më të moshuar se 18 vjet.

Studimi ka dëshmuar se njerëzit të cilët konsumojnë më pak karbohidrate kanë gjasa më të mëdha të jenë të mbipeshë dhe obezë.

Në anën tjetër, personat ushqimi i të cilëve është i pasur me karbohidrate, kanë jo vetëm gjasa më të shumta për linjë të hollë të trupit, por konsumojnë edhe sasi më të mëdha të proteinave ushqyese, pemëve dhe perimeve dhe më pak yndyra të ngopura.

Rreziku më i vogël për pasur masë të shtuar trupore dhe për të qenë obez lidhet me ushqimin në cilin karbohidratet përfshijnë nga 47 deri në 64 % të vlerës së përgjithshme energjetike, derisa ky rrezik është më i rritur kur karbohidratet përbëjnë deri në 47% të konsumimit të përgjithshëm energjetik.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Kujdes, nuk duhet të teprohet me pirjen e kafesë

Pirja e kafesë është pothuajse për shumëkënd rutinë, qoftë në një mëngjes të hershme, qoftë gjatë ditës, qoftë edhe në mbrëmje. Kafja ka vlerat e veta dhe konsumimi i saj është i nevojshëm për organizmin e njeriut. Mirëpo, është me rëndësi që të mos teprohet. Rrjedhimisht, konsumimi i tepërt dhe i pakontrolluar i kafesë sjell probleme të shumta në shëndet.