Home Ushqim Karota

Karota

Dy studime të veçanta kanë treguar se gratë që hanë një dietë të pasur me karotenoids rrezikojnë me pak nga kanceri i gjirit.

Këto studime të reja janë prova në rritje se substancat që u japin frutave dhe perimeve të tyre ngjyre të verdhë, portokalli dhe ngjyrat e kuqe mund të ofrojë mbrojtje të kancerit të gjirit te gratë në çdo fazë të jetës, madje edhe ata që kanë mbijetuar tashmë kancerin e gjirit. Studimi i parë shqyrtoi dietat e grave me një formë vdekjeprurëse te kancerit të gjirit.

Në mesin e 5450 grave postmenopauzë që u studiuan gjatë një periudhe 8-vjeçare, ato që kishin konsumuar perime më karotenoid-kishin prere rrezikun e kancerit të gjirit pothuajse gati në gjysmë. Studimi i dytë në grupet e grave me të gjitha fazat e kancerit të gjirit nga ato me kancer të gjirit ne fazë të hershme deri tek ato që kishin një përsëritje të sëmundjes.

Studimi arriti në përfundimin: “ekspozimit të lartë biologjik me karotenoids, kur vlerësohet gjatë afatit të studimit, ka gjasa më të mëdha për të mbijetuar ndaj kancerit të gjirit, pa marrë parasysh grupet e studimit.”Karotenoidet janë një klasë e pigmenteve natyrore qe gjenden kryesisht në bimët, dhe janë përgjegjës për ngjyrën e kuqe, portokalli dhe te verdhë ,pigmente të pranishme në shumë fruta dhe perime, duke përfshirë edhe karotat.

Karotenoidet sigurojnë një burim të Vitaminës A, ata mbrojnë qelizat nga efektet e dëmshme te radikaleve të lira dhe përmirësojnë funksionimin e sistemit imunitar. Karotenoidet më të gjendura janë beta-karotene, lykopene, lutein, beta-crpytoxanthin, zeaxanthin, dhe astaxanthin.

Burime të mira ushqimore te karotenoideve përfshijnë karota, patate e ëmbël, speca të kuq, kajsi, spinaq, lakër jeshile, dhe domate. Gjithashtu, për të shtuar efektet e karotenoideve , ushqimet duhet të hahen të papërpunuara ose te ziera lehtë. Megjithatë, në disa raste, gatim në fakt mund të përmirësoje vetitë e karotenoideve në ushqime. Për shembull, efekti i likopeni ne domate është rritur kur përpunohet në temperatura të larta.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...