Keni ide në çka flini? Kur të dëgjoni se çka fshihet në çarçafët tuaj, do t’i lani menjëherë!

Besoni apo jo, mirëpo shumica e njerëzve ndërron çarçafët çdo dy apo tri javë, duke mos pasur ide se në çka vërtet flenë.

Të gjithë e dimë që gjatë gjumit në trupin tonë ndodhin gjëra të ndryshme, djersitemi më shumë, lëkura na qërohet, por gjithashtu edhe lirohen vajra trupore dhe lëngje të tjera

Në çarçafë është e mundshme të gjeni jargë apo pështymë, lëngje gjenitale dhe fekale, aq më parë nëse flini vetëm në rroba të brendshme.

– Nëse çarçafët nuk i lani rregullisht dhe keni gërvishtje apo plagë të vogla nëpër trup, ato mund të infektohen. Shputa e atletit dhe kërpudha të tjera mund të merren nga çarçafët e papastër, paralajmëron Mary Marlowe Leverette, eksperte e ndërresave.

Çarçafët duhet ndërruar një herë në javë në mënyrë që të mos bëjmë gjumë johigjienik.
– Larja e rrallë e çarçafëve mundëson depërtimin e lëngjeve trupore dhe e fekaleve edhe në jastëk dhe jorganë, të cilët është shumë më vështirë t’i lani sesa çarçafët.
Sipas një studimi të kryer në vitin 2014, një në 10 njerëz nuk i ndërronin çarçafët e tyre për më shumë se një muaj, ndërsa 35% e tyre i ndërronin njëherë në dy javë.

Vetëm një e treta e shtëpiakeve të përfshira në studim pranuan se i lanin çarçafët njëherë në javë. Të pyetur nga anketuesit se kur i konsideronin të palara çarçafët, gjysma e të anketuarve u përgjigjën midis 2-3 javëve