Keshilla per te mos vuajtur nga melcia

Mëlçia, nëse është e shëndetshme, shërben kryesisht si filtrues dhe është fabrikë procesimi për trupin tuaj. Detoksifikon substancat vdekjeprurëse dhe zbërthen eritrocitet e harxhuara.

Përveç këtyre punë, ky organ gjithashtu sekreton lëngun biliar për fshikëzën e tëmthit. Kjo ndihmon në tretjen e yndyrave në zorrën e hollë.

Përveç detoksifikimit, mëlçia gjithashtu metabolizon proteinat dhe karbohidratet, Vitaminën A dhe substancat që janë instrumentale në mpiksjen e gjakut.

Nocione të gabuara

Në industrinë e mirëqenies ka shumë pohime se mëlçia duhet detoksifikuar (ç’helmuar). Ata pohojnë se mëlçia juaj është bërë toksike dhe duke përdorë dietën e tyre të veçantë ju do ndihmoni që të pastroni mëlçinë tuaj. Fakti i kësaj pune është se melcia nuk ka nevojë të detoksifikohet sepse në vetvete është makinë detoksifikimi.

Nëse melçia nuk bëhet toksike atëherë çka bëhet? Epo, nëse mëlçia mbi-ngarkohet dhe nuk mund të largoj të gjithë materiet toksike, trupi juaj do të absorbon të gjithë këto kemikale të padëshiruara. Në fund, trupi juaj është ai që bëhet toksik.

Kujdesi ndaj mëlçisë

Pirja e tepërt nuk i bënë mirë mëlçisë tuaj. Kur ky shokë i heshtur i trupit tuaj lëndohet apo sëmuret nuk ka se si të ankohet gjersa të bëhet vonë për ty. Kjo është për shkak se nuk ka nerv të veçantë për të krijuar alarm. Me fjalë të tjera s’ka se si të të tregojë se është lënduar apo sëmurë nga moskujdesi juaj!

Duke marrë një qasje të kuptueshme për tu kujdesur për mëlçinë dhe duke bërë disa ndryshime sjelljesh në mënyrën e të jetuarit tuaj, ju mund të zgjasni shëndetin e mëlçisë tuaj dhe të shmangni dëmtimin dhe sëmundjen e mëlçisë.

1. Shmang Alkoolin

Qelizat e mëlçisë janë të vetmit entitet që mund të prodhojnë një tip të enzimave për të oksiduar në mënyrë efektive alkoolin. Mjerisht për ata që pinë shumë, mëlçia ka mjaftë enzime për të prosesuar vetëm një pije alkoolike në orë. Nëse do të pije disa pije alkoolike brenda orës, teprica e alkoolit do të qarkullojnë në rrjedhën e gjakut duke prekur secilin organ në trupin tuaj.

Kur pini shumë mëlçia vazhdon të punoj shumë për të prodhuar mjaft enzima për të procesuar atë. Nuk do të ketë kohë që të metabolizoj acidet yndyrore dhe kështu lejon që ato të akumulohen. Struktura qelizore e mëlçisë së një pijaneci është tejet e prekur përgjithmonë, po aq sa e humb aftësinë për të metabolizuar acidet yndyrore. Kjo është edhe arsyeja përse këta njerëz gjithashtu vuajnë nga mëlçia e dhjamosur. Nëse nuk mund ndalosh pijen krejtësisht atëherë kufizo atë duke filluar që sot dhe jepi rastin mëlçisë tuaj të rimëkëmbet (të kthehet në vete). Sidoqoftë, prapë po të them që të marrësh hapa drejt shmangies së alkoolit përgjithmonë.

2. Mos konsumo asgjë që mund të stresojë mëlçinë

Mëlçia e njeriut mund të stresohet me marrjen e tepërt të pilulave apo medikamenteve. Mos u mundo të vet mjekohesh. Gjithmonë është mirë që paraprakisht të konsultoheni me ndonjë mjek për sasinë e medikamenteve që mund dhe guxon të marrësh. Nëse mëlçia stresohet atëherë nuk do të jetë në gjendje të absorbojë si medikamentet ashtu edhe materiet ushqyese të rëndësishme.

Më ngadalë me kafe dhe pijet tjera të kafenizuara. Këshilla e përgjithshme është që të mundohesh të shkurtosh apo kufizosh sasinë e këtyre pijeve stimuluese sa më shumë që mundesh. Në vend të tyre, pi së paku 2.5 litra ujë të freskët çdo ditë. Kjo është më mirë për mëlçinë tuaj dhe shëndetin tuaj në përgjithësi.

Pirja e duhanit gjithashtu është e keqe për mëlçinë tuaj për shkak se qelizat e mëlçisë duhet të zbërthejnë 80% të nikotonës në kotininë.

Kur të hani ushqime deti sigurohu që është mirë i pjekur. Nuk është mirë që të hani ushqime pjesërisht të pjekura sepse niveli i baktereve në ushqimet gjysmë të pjekura mund të jetë tmerrësisht i lartë dhe kështu mëlçia juaj duhet të punoj jashtë orarit për të mbyt këto baktere me lëngun e saj biliar. Mëlçia e juaj do të sëmuret nga ngarkesa e tepërt e baktereve. Në rastet ekstreme mëlçia do të lëndohet dhe kjo është ajo që e ndryshe e quajmë ceroza apo ceroze. Edhe ushqimet e kontaminuar mund të shkaktojnë komplikime tjera mbi mëlçinë dhe kështu ju mund të vuani nga Hepatiti A, B dhe C.

Ndërto shëndetin e mëlçisë suaj

Që të ndihmosh të forcosh dhe rindërtosh qelizat e mëlçisë tuaj ju duhet të mirëmbani një dietë të shëndetshme. Me fjalë tjera ju duhet të kujdeseni në të ushqyer. Që melcia të kryej punën e detoksifikimit i duhen vitamina, minerale, amino acide dhe fotokemikale. Melçia e shendetshme në mënyrë efektive merr kemikalet toksike dhe i shndërron ato në radial të lirë më pak të dëmshëm. Sidoqoftë, nëse trupi juaj ka shumë prej këtyre radikalëve të lirë, qelizat e trupit tuaj, duke përfshirë këtu edhe ato të mëlçisë, do të dëmtohen.

Dëgjo këshillën e përgjithshme – ka shumë pemë dhe perime që janë tejet të pasura me fitokemikale, selenium, vitamin C dhe Vitamin E. Ha më shumë domate të gatuara e këtu përfshihet edhe sosi shpagetës e gjithashtu edhe ketqapi (ketchup) kështu që trupi juaj të marr nivelet e larta të licopenit. Karotat, papaja dhe frutat tjera që kanë mjaftë beta karotene janë të fortë me antioksidant.

Për t’i ndihmuar mëlcise tuaj ju gjithashtu keni nevojë për vitamina B sikur acidi folik. Tiamine, që është Vitaminë B1, mund të gjendet në produktet nga drithëra të plota, fasulet, soja, bizele, mish pa dhjam dhe peshk. Riboflavin apo Vitamina B2 mund të gjendet në vezë, arra, perime me gjethe të gjelbërta dhe produktet e qumështit. Niacin apo Vitamin B3 gjendet në mish të shpezëve, peshk, mish të kuq pa dhajm, vezë dhe arra.

Siç e sheh të gjitha mineralet dhe materiet ushqyese të rëndësishme gjenden në produktet e zakonshme. Kështu që nëse mbanë një dietë të balancuar ju do të jeni në gjendje të furnizoheni mjaftueshëm me vitaminat dhe mineralet esenciale që të keni mëlçi të shëndetshme.