Këto 3 ilaçe të zakonshme zvogëlojnë rrezikun dhe vdekjen nga kanceri i mushkërive

Kanceri i mushkërive merr gati 1.8 milion jetë në të gjithë botën çdo vit, me rreth 2.1 milionë raste të reja në vit. Sidoqoftë, një studim i ri jugkorean ka zbuluar se përdorimi i kombinuar i tre ilaçeve të zakonshëm mund të ulë incidencën e kancerit të mushkërive dhe vdekshmërinë që lidhet me të.

Studiuesit nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Sungkyunkwan zbuluan se tre ilaçe të përshkruara zakonisht – aspirina, statinat dhe metformina – kishin një lidhje pozitive me rreziqet e kancerit të mushkërive dhe vdekshmërisë kur ato administroheshin së bashku.

“Për njohuritë tona, asnjë studim nuk ka vlerësuar përdorimin e aspirinës, statinave dhe metforminës dhe ndikimin e tyre të kombinuar në incidencën dhe vdekshmërinë e kancerit të mushkërive”, tha Dr. Dong Wook Shin, autori kryesor i studimit në një deklaratë.

Të tre ilaçet merren zakonisht për të menaxhuar kushtet shëndetësore më të përhapura globalisht. Statina përdoret për të kontrolluar kolesterolin, metformina është e përshkruar për menaxhimin e diabetit dhe miliona njerëz konsumojnë aspirinë në të gjithë botën për një larmi arsyesh.

Studiuesit synuan të hetonin lidhjen e tre ilaçeve me rreziqet e kancerit të mushkërive dhe vdekjen, dhe përdorën të dhëna nga baza e të dhënave koreane e Shërbimeve të Sigurimeve Shëndetësore, një grup kombëtar me bazë popullsinë, për studimin.

Ata analizuan dhe ndoqën 732,199 jugkoreanë midis janarit 2004 dhe dhjetorit 2013. Duke përdorur Regjistrin kombëtar të vdekjeve në Korenë Jugore dhe kodin e diagnozës së kancerit të mushkërive, ICD-10 C34, ekipi identifikoi incidencën e kancerit dhe vdekshmërinë.

Në mënyrë që të trajtojë shoqërimin e kombinuar të këtyre barnave me rrezikun e kancerit të mushkërive dhe vdekshmërinë e lidhur, ekipi klasifikoi grupin në tetë grupe sipas ekspozimit të tyre ndaj aspirinës, statinave dhe metforminës. Një zbulim bindës u shfaq – përdorimi i kombinuar i tre ilaçeve u zbulua se shoqërohej me incidencë më të ulët të kancerit të mushkërive dhe vdekshmëri në krahasim me jo-përdoruesit.

“Kur këto ilaçe kardiovaskulare u përdorën në kombinim, shoqatat e tyre mbrojtëse me rrezikun e kancerit të mushkërive dhe vdekshmërinë e lidhur u shtuan dhe madhësia e efektit u rrit me rritjen e kohëzgjatjes së përdorimit të ilaçeve”, shpjegoi Dr. Shin.

Në periudhën më të fundit të studimit, 2012-2013, numri i pjesëmarrësve në studim që konsumuan të tre barnat ishte 3.4 për qind, ose 23,163 nga 676,520 pjesëmarrës.

“Interesante, lidhja e anasjelltë e përdorimit të kombinuar të aspirinës, statinave dhe metforminës ishte e spikatur, dhe sa më e gjatë të zgjaste përdorimi i kombinuar, aq më mbrojtëse ishte”, tha Dr. Shin.

Sipas teorisë së Dr. Shin, përdorimi njëkohësisht ose njëkohësisht i tre ilaçeve pengon rrugë të shumta që lidhen me rritjen e qelizave të kancerit të mushkërive dhe shumëzimin e tyre. Kjo rezulton në një marrëdhënie të favorshme me rrezikun e kancerit dhe vdekshmërinë.

“Ky zbulim është në përputhje me një studim që demonstron se aspirina dhe metformina në mënyrë sinergjike frenojnë përhapjen e qelizave të kancerit të mushkërive duke aktivizuar proteina kinase të aktivizuar nga AMP, e cila luan një rol kritik në rregullimin e lipogjenezës në qelizat kancerogjene”, përfundon Dr. Shin.

KËSHILLA TË NGJASHME