Home Këshilla për Prindër Këshilla për shtatëzëna Kimioterapia gjatë shtatzënisë nuk dëmton foshnjat

Kimioterapia gjatë shtatzënisë nuk dëmton foshnjat

Femrat shtatzëna që vuajnë nga kanceri mund të vazhdojnë me kimioterapinë pa frikë se kjo do t’i bëjë dëm foshnjës ende të palindur.

Hulumtimi sugjeron që femrat, të cilat tashmë kanë aplikuar tretmanin e kimioterapisë gjatë shtatzënisë, nuk do të duhej t’i lindin fëmijët të cilët do të kenë probleme shëndetësore apo ndonjë mangësi.

Me mijëra femra shtatzëna të diagnostikuara me kancer për çdo vit ballafaqoheshin me vendimi se si të veprohet tuje, t’i qasen tretmanit me kimioterapi apo të heqin dorë nga foshnja. Madje disa prej tyre kishin marrë vendime edhe më drastike, si aborti, sidomos në shtatzëninë e hershme, përderisa disa të tjera kanë pritur shërimin deri të jetë lindur foshnja.

Mirëpo, shkencëtarët në Gjermani theksojnë se nuk ka nevojë për ta ndërprerë shtatzëninë, ngase gjasat për t’u dëmtuar foshnja janë krejt minimale. Në hulumtim kishin marrë pjesë 400 femra nga mbarë Evropa, ku ishte vërtetuar se foshnjat nuk ishin dëmtuar fare.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...