Home Këshilla të ndryshme Kjo fjali e qetëson çdo person – nga fëmijët deri te të...

Kjo fjali e qetëson çdo person – nga fëmijët deri te të rriturit!

Nëpër rrjetet sociale këto ditë po qarkullon një fjali e tillë, një këshillë e tillë të cilën sapo e kemi lexuar e kemi pranuar me entuziazëm.

Sigurisht do ta prezantojmë që në rastin e parë dhe ju do të pajtoheni me ne. Besojmë fort për këtë.

Kur fëmija ulërinë për ndonjë arësye të veten – për shkak të dhimbjeve, dëshpërimit, hidhërimit apo pamundësisë, më e keqja që mund të bëni është t’i bërtitni apo edhe më keq t’i dënoni.

Në vend të kësaj, thonë psikologët, vetëm i pyesni:

A është problemi i vogël, mesatarë apo i madh?

Vetëm kaq!

Psikologët dëshmojnë se pikërisht ky formulim i thjeshtë mjafton për tre shkaqe shumë të rëndësishme:

Sapo e bëni këtë pyetje, fëmijës i bëni me dije se e kuptuat lajmin për problemin e tij dhe menjëherë keni shprehur dhembshuri.

Menjëherë pas kësaj fëmija qetësohet, mendohet dhe vetë e vlerëson sa i madh vërtetë është problemi i tyre.

Sapo e keni shtruar këtë pyetje, në mënyrë delikate e keni inkurajuar që problemin e tij ta zgjidhë vetë.

Kur fëmija përgjigjet sa është problemi i tij atëherë edhe ju mund ta dini si ta zgjidhni sa më shpejtë.

Tingëllon aq thjeshtë, lehtë dhe logjike. Le të zhduket edhe problemi poaq shpejtë siç edhe është krijuar.

 

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ja pse nuk duhet të hani banane me stomakun bosh

Shpesh në mëngjes që të mos dalim me stomakun bosh nga shtëpia, marrim një banane, që na tingëllon si opsioni i përsosur. Është e shëndetshme, ushqyese dhe do të japë energji, që për mëngjes është shumë e nevojshme. Mirëpo, sipas nutricionistëve, çuditërisht, banania është një nga ushqimet më të këqija për t’u konsumuar për vaktin e mëngjesit. Pavarësisht se përmbajnë kalium,...