Home Shëndetësi Kujdes Ibuprofeni mund te shton rrezikun e arrestit kardiak

Kujdes Ibuprofeni mund te shton rrezikun e arrestit kardiak

IbuprofenNë një studim mbi Ibuprofen-in, është zbuluar se përdorimi i këtij ilaçi rrit rrezikun e arrestit kardiak me 31%.

Shkencëtarët e Universitetit të Copenhagen zbuluan se përveç ibuprofenit, ilaçe të tjera të ngjashme me të, si diclofenac, paraqet edhe më shumë rrezik për arrest kardiak, kur zemra ndalon papritur së qarkulluari gjak nëpër trup.

Gunnar Gislason, i cili drejtoi studimin tha se këto rezultate sjellin në vëmendje që këto ilaçe nuk janë të padëmshëm dhe se ibuprofeni duhet të shitet vetëm në farmaci, me sasi të limituar dhe me doza të vogla. “Lejimi i shitjes së këtyrë ilaçeve pa recetë dhe pa asnjë këshillë apo kufizim, tejçon mesazhin që nuk janë të rrezikshëm”,- shprehet Gislason, transmeton “Tvklan”.

Ai theksoi se ibuprofeni duhet të evitohet tek ata që vuajnë nga sëmundje kardiovaskulare. Ky qetësues mjaft i zakonshëm dhe i përdorur në masë, në shumë shtete mund të blihet edhe në supermarkete apo dyqane, është një ilaç i njohur si jo – steroidal anti – inflamator (NSAID).

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Femrat që kanë këto inde në gjoks rrezikohen nga kanceri

Si mund ta verifikoni a jeni të rrezikuara? Agjencia e ushqimit dhe e pijeve ka propozuat që gjatë kontrollit në mamograf të fokusohen në rrezikun nga kanceri i gjirit ndaj të cilit deri tani pothuajse askush nuk i ka kushtuar kujdes – a kemi dendësi të vogël apo të madhe të indeve në gji. Gjinjtë e forta me inde të dendura...