Home Shëndetësi Kujdes stresi shkakton kancerin

Kujdes stresi shkakton kancerin

Shkencëtarët amerikanë pohojnë që njerëzit anksiozë, si dhe ata që shpesh janë të ekspozuar ndaj stresit, por nuk dinë të përballen me të, kanë rrezik më të madh nga krijimi i kancerit.

Hulumtimi është kryer në minjtë laboratorikë, të cilët tregojnë sjellje anksioze, siç është shmangia e hapësirave të errëta ose të hapura. Të gjithë minjtë, anksiozë apo të qetë, pastaj i janë ekspozuar rrezatimit ultraviolet në nivelin në të cilin njerëzit i ekspozohen gjatë ekspozimit të tepruar të diellit.

Pas disa muajve të dy grupet e minjve kanë zhvilluar tumor të lëkurës, por minjtë anksiozë kanë zhvilluar numër dukshëm më të madh të tumoreve, për dallim nga minjtë e qetë. Hulumtimi është publikuar në revistën “PLOS One”.

Stresi dhe ankthi shpesh lidhen me problemet shëndetësore. Ky është hulumtimi i parë i cili ka gjetur lidhjen në mes stresit, ankthit dhe rrezikut të shtuar nga zhvillimi i kancerit.

Udhëheqësi i hulumtimit, dr. Firdaus Dhabhar, ka deklaruar se si “ky hulumtim tregon që stresi dhe ankthi i kontribuojnë zhvillimit të kancerit”.

Ekspozimi ndaj burimeve të nervozizmit shpesh nuk mund të shmanget, por është e nevojshme të mësohemi të përballemi me të. Kyç është që të bëni diçka që ju relakson për të parandaluar efektin negativ të stresit.

Pa dyshim janë të nevojshme hulumtime të tjera për të përcaktuar nëse rezultatet e këtij hulumtimi mund të vlejnë edhe tek njerëzit.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...