Home Shëndetësi Lagështira "armike" për sëmundjet e kockave

Lagështira “armike” për sëmundjet e kockave

Ulja e temperaturave dhe lagështira. Ambientet e mbyllura dhe ato të paajrosura, frekuentimi në masë i të cilave mund të përkthehet në rrezik për shëndetin tuaj, janë vetëm disa prej faktorëve të riskut të sëmundjeve reumatizmale.

Shenjat e para shfaqen në qetësi. Dhimbje të lehta artikulare (kyçeve) me karakter inflamator, ngurtësim dhe vështirësi të lëvizjes herët në mëngjes, një ënjtje apo edem e shfaqur në lëkurë, janë disa prej shenjave që duhen vlerësuar nga individët, për t’iu drejtuar mandej një mjeku specialist.

“Një streptokok i pranishëm në faring (fyt) çon në temperaturë të lartë, në dhimbje të kyçeve e, nëse nuk kurohet në momentin e duhur, mund të çojë deri në dëmtim të organeve të brendshme. Dëmtimi i valvulave të zemrës është një prej këtyre pasojave. Por, ka një kategorizim të sëmundjeve reumatizmale: janë ato inflamatore dhe ato degjeneruese.

Në grupin e parë përfshihen reumatizmat akute, që shkaktohen nga prania e streptokokut Beta Hemolitik të grupit A që zakonisht prek moshat e reja, nuk ka ndarje në sekse dhe shfaqet kryesisht në stinën e vjeshtës ose dimrit. Në grupin e dytë, reumatizmat degjeneruese, janë ato që prekin moshat në dekadën e pestë dhe të gjashtë të jetës. Sëmundje të tjera të rëndësishme janë ato të indit lidhor, kolagjenit, apo sklerodermia (trashja e lëkurës), sëmundje që prek organet e trupit, si: zemra, veshka, mushkëria etj. Duhet treguar shumë kujdes sidomos në këtë periudhë stinore, ku ulja e temperaturave është e menjëhershme”, rrëfehu Dr. Backa Çiço për gazetën Panorama.

Prandaj, mbyllja e ambjenteve nga ana e individëve gjatë dimrit, për ti shpëtuar të ftohtit, është i gabuar sepse lagështira është shkaku kryesor i sëmundjeve të kockës.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Sallata marule, aleatja më e mirë për t’u dobësuar, lehtësuar stresin dhe për të fjetur 8 orë rresht

Është mbretëresha e sallatave, por është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i ushqyesve dhe ofron përfitime të shumta shëndetësore: kjo është arsyeja pse sallata marule nuk duhet të mungojnë në dietën tuaj. Pavarësisht se konsumohet shpesh për dietë, sallata marule është në të vërtetë një ushqim me veti të shumta terapeutike. Sallata marule është në dispozicion gjatë gjithë vitit, me...