Home Ushqim Lëngjet e frutave me shumicë prishin dhëmbët te fëmijët e vegjël

Lëngjet e frutave me shumicë prishin dhëmbët te fëmijët e vegjël

Fëmijët të cilët janë të inkurajuar për të pirë sasi të mëdha të lëngjeve të frutave si pjesë e e ditës së tyre mund të dëmtohen nga dhëmbët e tyre, kanë paralajmëruar dentistët.

Ata janë të shqetësuar se mënyra e përdorimit nga ana e prindërve për t’i dhënë sa më shumë lëngje frutash dhe fruta fëmijëve të tyre mund të shkaktojnë dëme afatgjata te fëmijët.

Kathy Harley, dekane e fakultetit të dhëmbëve në Kolegjin Mbretëror të Kirurgëve, paralajmëroi se gjysma e pesë-vjeçarëve kishin shenja të prishjes së smaltit në dhëmbët e tyre.

Ajo u ka bërë thirrje shkolla]ve ??për të ofruar qumësht ose ujë për nxënësit gjatë pushimeve, në vend të lëngjeve të frutave, i cili ka një përmbajtje të lartë acidi.

Erozioni Dentar, i cili është i pakthyeshme, është shkaktuar nga acidi sulmues në sipërfaqen e dhëmbëve – dhe lëngjet e frutave në veçanti janë shumë acide.

Ato përmbajë një gamë të vitaminave që janë të mira për shëndetin tuaj,por janë gjithashtu shpesh të larta në sheqerna natyrore, të cilat shkaktojnë prishjen e dhëmbëve.

Kathy Harley ka sugjeruar prindërve t’u japin njëherë në jave lëngje frutash, ose të pinë jo më shumë se 150 ml në ditë.

Disa studiues thonë që ata që lëngjet i pinë në mënyrë të ngadalshme duke i mbajtur më shumë në gojë ndikojnë më shpejt në prishjen e dhëmbëve.

Dhe gjëja kryesore që mjekët dentistë rekomandojnë është që ëse marrin sasi lëngjesh të tepërta, fëmijëve duhet tu jepet shumë ujë për të ulur aciditetin ose të hanë djathë për të neutralizuar atë, por çdo gjë pa e tejkaluar.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ilaçi i famshëm OKI: Ja çka mund t’i bëj trupit tuaj

Ky ilaz redukton temperaturën, dhimbjen dhe inflamacionin, shkruan Periskopi. Ilaçi i njohur si ‘Oki’ ose siç njihet ndryshe Ketoprofeni, po përdoret në përmasa shumë të mëdha në Kosovë. Para disa muajsh, Shqipëria vendosi të ndalonte shitjen e këtij ilaçi pa recetën e mjekut mbi 40 miligram. Sidoqoftë, kjo masë që ndalon përdorimin pa lejen e mjekut nuk ekziston në Kosovë,...