Mbipesha zvogëlon fertilitetin

Studimet tregojnë se gratë me mbipeshë që ndërhyjnë fertilizimin vitro, kanë përqindje më të ultë të suksesit sesa ato me peshë normale trupore.

Është goxha e vështirë të humbësh peshë edhe nëse të duhet të humbësh 5 kg apo më shumë. Fillo me zvogëlimin e sasisë së kalorive që merr dhe mbush dietën tuaj me fruta dhe perime të freskëta, mish pa dhjamë dhe produkte nga drithi.

Shmang ushqimet e yndyrshme dhe me sheqer. E nëse edhe partneri juaj është me mbipeshë (ai mund të ketë numër të vogël të spermatozoideve dhe kështu shanset për ty që të ngeleni shtatzënë janë edhe më të vogla), ushtroni së bashku.

Gratë shtatzëna të cilat janë me mbipeshë mund të përballen me komplikime sikur diabeti, shtypja e lartë e gjakut dhe rritje të rrezikut për gjendjet sikur ‘preeclampsia’ (gjendje anormale e shtatzënisë që karakterizohet me hipertension dhe mbajtje të lëngjeve dhe albuminuria), apo ndoshta edhe defekte në lindje apo vdekjen e foshnjës.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Shtatzënë në kohë coronavirusi: Ç’duhet të dini

Shtatzënia në kohë pandemie, sigurisht që shoqërohet me frikë dhe dilema më të mëdha se ato në kohëra normale Shumë vajza/gra presin të sjellin në jetë fëmijët e tyre në një kohë kur e gjithë bota është izoluar nga frika e përhapjes së coronavirusit. Edhe në vende shumë të zhvilluara shtatzënat po konsiderojnë sërish lindjen nga shtëpia për të shmangur një...