Melanomat malinje

Melanomat malinjeJanë forma të rralla të kancerit të lëkurës. Janë ndër format më agresive të kancereve në përgjithësi. Janë shkaku kryesor i vdekjeve nga të gjitha sëmundjet që prekin lëkurën.

Shenjat (pikat) e pigmentuara klasifikohen si gjendje prekanceroze .Vetëm 1% e gjendjeve të tilla transformohen në melanoma malinjë.

Në rritjen e numrit ndikojnë:

Qëndrimet e gjata në diell
Gjatë aksidenteve bërthamore
Faktorë profesional

Dallohen në përmasa të vogla 3-4 mm. larmia e ngjyrës, buzët e çrregullta. Melanomat kanë nuancat e së kuqes, të bardhës dhe kaltrës, shpesh si nuanca të përziera me kafe ose te përdorimi i një lupe, mund të përcaktojë më mirë nuancat e ngjyrave.