Home Ushqim Mielli i bardhë nuk është i shëndetshëm?

Mielli i bardhë nuk është i shëndetshëm?

Shkencëtarët kanë deklaruar se mielli i bardhë nuk është i shëndetshëm. Argumenti i tyre është që në këtë miell mungojnë dy pjesët më të rëndësishme të kokrrës së grurit – shtresa e jashtme ose mbështjellësi dhe embrioni.

Hulumtimet, të cila i kanë kryer National Institutes of Health kanë treguar që për shembull marrja e beta karotenit (me të cilën përndryshe është i pasur gruri) si shtesë e ushqimit mund të rrisë rrezikun nga zhvillimi i kancerit, ndërsa nga ana tjetër, konsumimi i vitaminës së njëjtë në formë të drithërave të papërpunuara është shumë më i shëndetshëm.

Sigurisht, ekziston edhe një mangësi në këtë teori – rreziku i çekuilibrit i cili ka të bëjë me marrjen e të gjithë ushqyesve të nevojshëm nga drithërat e papërpunuara.

Për shembull, shumica e ekspertëve pajtohen që beta karoten absorbohet mirë vetëm nëse merret me perimet tjera të cilat përmbajnë në vete karotenoid.

Shumë njerëz të cilat ushqehen me ushqim të rafinuar në organizëm fusin shumë pak materie dhe përbërës ushqyes dhe për këtë arsye shpesh kanë probleme me tretje, më saktë me kapsllëk dhe bëhen subjekt i shumë sëmundjeve kronike.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...