Mjalti, shërues i shumëfishtë

mjalteMjalti ka aftësi kuruese dhe dezinfektuese për plagë dhe gërvishtje të lëkurës. Sipas një studimi, mjalti triumfon mbi 7 lloje të ndryshme bakteriesh, dhe ndihmon kundër gripit, kundër diarresë dhe qetësimit të stomakut.

Eksperimentet e bëra në mjaltë kanë treguar se vetia e tij e mbytjes së bakterieve (efekti bakteriocid) është dy herë më e madhe nëse mjalti zbutet me ujë.

Është vërtetuar se 1 kg mjaltë ka 3150 kalori, kurse gjatë ditës njeriut i nevojiten mesatarisht 2800-3000 kalori.

Ngrënia e rregullt e mjaltit ndihmon në përforcimin e të mbajturit mend.

Mjalti largon dhembjet në sy, duke e fërkuar me gisht të pastërt syrin.
Nëse mjalti pihet i tretur në ujë të ftohtë, ndihmon kundër kapësllëkut.
Nëse mjalti tretet në qumësht të ngorhtë zhduken skrajat e zorrëve.
Mjalti ndërpret dhimbjet e stomakut.
Për anemikët, mjalti është bombë gjaku.