Home Udhëtim & Turizëm Mrekullia e re e arkitektures

Mrekullia e re e arkitektures

Azerbajxhani po perpiqet t’i marre Dubait kuroren e mbretit te arkitektures moderne. I njohur me pare si Qyteti i Zi, per shkak te ndotjes nga nafta, kryeqyteti Baku po perjeton nje transformim te madh.

Horizonti i qytetit po mbulohet çdo dite e me shume me ndertesa te mrekullueshme, qe nga TV Tower deri te kullat pothuajse te perfunduara Flame Towers.

Projekti i ri i planifikimit ka objektiv nje kryeqytet te shnderruar ne Qytet te Bardhe (White City). Nje infrastrukture e re po ndertohet dita-dites ne vend, me shume rruge, parqe, sistem qarkullimi, kanalizime te reja dhe linja interneti.

Nje pike e re referimi do te jete Hotel Gjysmehena (Hotel Crescent), nje ndertese 33-kateshe ne forme hene te kthyer kokeposhte ne brigjet e detit Kaspik.

Hoteli pritet te perfundoje ne vitin 2015, ndersa nje tjeter projekt i ngjashem me emrin Hotel Hena e Plote (Full Moon Hotel) eshte propozuar per t’u realizuar.

Siperfaqja 220 hektareshe, e cila me perpara ka qene nje qender magazinimi per industrine, po behet gati per t’i lene vendin ndertimit te zyrave, hoteleve, shtepive dhe qendrave te sherbimit per 50 mije banoret e Bakut.

Firma koreano-jugore e arkitektures, Heerim Architects and Planners, ka fituar tashme garen nderkombetare per te marre ne dore zhvillimin e metejshem ne zonen e Hotel Crescent.

Kjo perfshin ndertimin e zones se gjysmehenes dhe nderteses 38-kateshe te Kompanise Shteterore te Naftes se Republikes se Azerbajxhanit.

Azerbajxhani ka vullnetin dhe potencialin e bazuar ne rritjen e larte ekonomike per t’i dhene nje vend te madh arkitektures moderne”, ka thene zedhenesi i Heerim.
“Shume kliente ne Azerbajxhan po kerkojne çdo dite e me teper dizajnin kreativ per ndertesat e tyre. Kjo do te sjelle avantazhe te medha per zhvillimin ne shkalle vendi”, ka shtuar zedhenesi i kompanise.

Projekti “Qyteti i Bardhe” mund te mos shnderrohet plotesisht ne nje konkurrent te forte per pushtetin qe ka Dubai, por Azerbajxhani ka deshmuar se i eshte perkushtuar endrres per ta shnderruar vendin dhe kryeqytetin e tij ne forca nuk mund te lihen menjane.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

99 Emrat e Bukur të Allahut

1. ER RAHMAN (I Gjithëmëshirshmi); 2. ER RAHIM (Mëshirëploti). “Zbritje prej Mëshiruesit, Mëshirëplotit!” Fusilet, 2. 3. EL MELIK (Sunduesi); 4. EL KUDUS ( i Pastërti); 5. ES SELAM (Paqedhënësi); 6. EL MUMIN (Siguruesi); 7. EL MUHEJMIN (Mbizotëruesi); 8. EL AZIZ (Fuqiploti); 9. EL XHEBAR (i Gjithëfuqishmi); 10. EL MUTEKEBIR (I Madhërishmi). “Ai është Allahu që nuk ka zot tjetër përveç Tij, Sundues i përgjithshëm, i Pastër (prej të metave që...