Ndryshimet në gojë zbulojnë sëmundjet

Ndryshimet në gojë zbulojnë sëmundjetNdryshimet në mukozë, dhëmbë ose gjuhë mund të jenë shenja paralajmëruese për sëmundje serioze.

Era e keqe nga goja
Ndoshta bëhet fjalë për halitozën, e cila mund të jetë pasojë e shumë faktorëve, madje edhe e diabetit të padiagnostikuar. Në mesin e shkaktarëve të tjerë është edhe etja kronike ose lodhja kronike. Bëhuni gati për një kontrollim sistematik.

Goja e thatë
Ndoshta e keni sindromën e Sjogrenovit, sëmundjen autoimune, për shkak të së cilës organizmi nuk prodhon pështymë ose lot të mjaftueshëm. Duke pasur parasysh që pështyma është e rëndësishme për mirëmbajtje të dhëmbëve, ënjtë e rëndësishme që përveç oftamologut, i cili është ekspert për këtë problem., të vizitohet edhe dentisti. Nuk ekziston ndonjë ilaç, por ekzistojnë mjete, të cilat i reduktojnë problemet.

Shija e metalit
Nëse zgjat më shumë se një ose dy, ditë ka gjasa të bëhet fjalë për mungesë të zinkut, i cili e nxit rritjen e sythave të shijes në gjuhë. Një analizë e thjeshtë e gjakut do të zbulojë se për çfarë bëhet fjalë. Guaskat, mishi i kuq dhe mishi i shpezëve janë burime të mira të zinkut.

Gungat e imëta në gjuhë
Zakonisht zhduken vetë për një javë, ndërsa disa ekspertë mendojnë se një gjë e tillë është një reagim ndaj ushqimit me shumë erëza. Megjithatë, nëse nuk zhduket dhe ato bëhen më të mëdha, kjo mund të jetë një shenjë e ndonjë sëmundjeje serioze, siç është kanceri oral.

Ngjyra e çuditshme e gjuhës
Gjuha, e cila për një kohë të shkurtër ka ngjyrë të kafesë ose të zezë, mund të jetë pasojë e konsumimit të duhanit ose kafesë. Por, gjuha e bardhë ose e verdhë, e cila përcillet me kruajtje ose ndjeshmëri, mund të jetë shenjë e infektimit me baktere. Ilaçet do m zgjidhin shpejt problemin.

Dhëmbët e tejdukshëm
Ndoshta ju mundon kthimi i thartirës nga lukthi. Me kalimin e kohës, thartira mund ta gërryejë shtresën shkëlqyese të dhëmbëve. Vizitojeni gastroenterologun dhe dentistin.

Dhëmbët e dëmtuar
Ndoshta ju mundon bruksizmi ose kërcëllimi i dhëmbëve. Kjo është pasojë e stresit shumë të madh. Mësoni që të relaksoheni dhe e blini një mbrojtës të dhëmbëve, që do ta përdorni gjatë kohës së fjetjes.

Mishi i zbehur i dhëmbëve
Mund të bëhet fjalë për aneminë. Nëse e rritni konsumimin e ushqimit të pasur me hekur kjo gjë mund të përmirësohet, por, megjithatë, kontaktoni me mjekun, sepse një gjë e tillë mund të jetë simptomë edhe e sëmundjeve të tjera.

Tërheqja e mishit të dhëmbëve
Ndoshta e keni paradentozën, e cila është pasojë e higjienës së dobët orale. Paradentoza është e rrezikshme sepse përveçqë sjell deri te rënia e dhëmbëve, bakteret hyjnë në sistemin e qarkullimit të gjakut dhe mund të dëmtojnë organin vital siç është zemra. Pastrojini dhëmbët rregullisht, si ,dhe përdoreni perin për dhëmbë.