Home Këshilla për Prindër Nje femije ne dy eshte i stresuar

Nje femije ne dy eshte i stresuar

Nje femije ne dy perjetojne situata te stresit tipike te te rriturve, si dhimbje barku, ethet dhe temperatura e papritur.

Shkaku eshte ankthi i performances, qe tashme prek femijet si prinderit e tyre: ne shkolle, ne sport dhe ne marredheniet me shoket e klases. Te vegjelit shpesh ndjenje te mos qenit ne lartesine e duhur.

Faji? Jo vetem prinderit, “Ne shoqerine perendimore eksiston nje fushe ne kerkimin e rezultatit, kultin e performances ne cdo fushe: intelektuale, fizike, shoqerore”, shpjegon neuropsikatri Boris Cyrulnik, autor i esese “La vergogna” (Turpi).

“Mendja e femijes eshte me e ndjeshme ndaj aprovimit apo kritikave, rreziku eshte me i larte tek meshkujt, te pershkruar qe te vegjel nga nje kulture qe i deshiron te forte dhe te pagabueshem.

Keshillat e eksperteve per te mos stresuar femijet e tyre ngulin kembe mbi “mosangazhimin”, duke reduktuar ne jo me shume se dy aktivitete jashteshkollore.

Shmangni detyrimin e aktiviteve qe femijet nuk duan te bejne, ose te pakten inkurajoini ata per t’i provuar te pakten 1 deri ne 3 muaj, miratoni pasionet e tyre, vecanerisht ato te ”padobishme”, duke permbushur keshtu momentet e merzise dhe dembelizmit.

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...