Home Këshilla të ndryshme Një gotë alkool në ditë e parandalon demencën

Një gotë alkool në ditë e parandalon demencën

Hulumtues dhe ekspertë të ndryshëm britanikë theksojnë se pensionistët, të cilët gjatë ditës konsumojnë nga një gotë verë apo ndonjë pije tjetër alkoolike, e parandalojnë në këtë mënyrë shfaqjen e demencës pas moshës 75 vjeçe.

Shkencëtarët mendojnë se alkooli i mbron funksionet kognitive në moshë të shtyrë. Mundësitë që kjo kategori e njerëzve të preken nga sëmundja e Alzhaimerit janë madje për 30% më të pakta, sesa tek ata persona që janë në moshë të njëjtë, por që nuk konsumojnë kurrfarë pije alkoolike.

Në këtë studim të ekspertëve dhe hulumtuesve britanikë kanë marrë pjesë rreth 3 000 njerëz më të vjetër se 70 vjeç, përderisa kontrollin mjekësor e kanë kryer çdo 18 muaj.

Edhe pse nuk është shpjeguar ende se si është e mundur që alkooli në moshë të shtyrë i mbron funksionet e trurit, është vërtetuar qartë se ekziston një lidhje ndërmjet alkoolit dhe funksioneve kognitive.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...