Njerezit e zgjuar bejne me pak seks

“Gjenijte“, nuk eshte e thene se jane edhe dashnore te medhenj.

Ndoshta jane shume te zene per te menduar, per te studiuar ose t’i dedikohen prolemeve te medha qe lidhen me sisteme maksimale: Kushdo qofte motivi i ketij realiteti, nje seri kerkimesh kurioze nuk le vend per dyshime. Njerezit inteligjente bejne me pak seks se njerezit e zakonshem.

Sic raportohet ne revisten amerikane “Psychology Today”, studime te ndryshme tregojne se:” Inteligjenca eshte e lidhur negativisht me shpeshtesine e aktivitetit seksual”.

Kemi pare qe njerezit me nivel me te larte te arsimit kane tendence te kene me pak partnere ne jeten e tyre.

Sensi negativ mes seksit dhe inteligjences, shihet qe ne moshen e adoleshences, te rinje me nje inteligjence me te larte, priren te kene marredhenie seksuale me vone.

Ende nuk jane te njohura arsyet e kesaj lidhjeje mes inteligjences akute dhe pak aktivitet seksual. Tendenca eshte se mendohet qe inteligjentet perfaqesojne relativisht figuren klasike te “peshkopit”, me syze, pak terheqes dhe aspak i kujdesshem per imazhin e tij te jashtem.

Nje shpjegim i mundshem i avancuar nga psikologu evolucionist Aurelio José Figueredo, docent ne universitetin e Arizones, eshte lloji i evolucionit; me te talentuarit menderisht shpenzojne me pak kohe ne perpjekjen per te riprodhuar, por kane me shume burime. Me pak fjale, pjellin me pak, por kane me shume mundesi te mbijetojne per pasardhesit e tyre, prandaj kane me pak nevoje te “insistojne”.