Oksikolesteroli dëmtuesi më i madh i zemrës

OksikolesteroliNjerëzit të cilët kujdesen për shëndetin e tyre e dinë se LDL-kolesteroli i ashtuquajtur ‘i keq’ mund të shtojë rrezikun për sëmundjet e zemrës.
Por, shkencëtarët së fundi kanë treguar se edhe një lloj kolesteroli, oksikolesteroli, paraqet kërcënim të madh për shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut.

Edhe pse pak i njohur, oksikolesteroli krijohet gjatë reaksionit të yndyrave dhe oksigjenit, për shembull gjatë fërgimit të mishit. Ushqimi i fërguar dhe i përpunuar, veçanërisht ushqimi i shpejtë, përmban sasi të larta të oksikolesterolit.

Shkencëtarët thotë se oksikolesteroli ul elasticitetin e arterieve dhe nxit krijimin e arterosklerozës dhe atë shumë më fuqishëm se sa këtë e bën LDL kolesteroli.

Për këtë arsye, për shëndetin e zemrës, më së miri është të kufizohet konsumimi i ushqimit të pasur me oksikolesterol, si dhe duhet të konsumoni sa më shumë ushqim të shëndetshëm.