Home Këshilla për Prindër Oksiuret prek kryesisht femijet

Oksiuret prek kryesisht femijet

Nje infeksion me krimba te vegjel ne forme fijesh (oxyuris) prek kryesisht femijet midis moshes pese dhe pesembedhjete vjeç, por qe parimisht mund te preke çdo grupmoshe.

Infektimi behet me marrjen e vezeve te parazitit me ane te gojes. Me pas, ne stomak dalin larvatdhe enden nepermjet zorres se holle deri ne zorren qorre, ku zhvidhohen krimbat e rritur ne 0,5 deri ne nje centimeter.

Krimbat e vegjel te bardhe femer dalin naten ne zonen e jashteme te rektumit, ku mbi lekure shtrojne vezet.

Duart, rrobat, te gjitha sendet, qe kane qene ne kontakt me vezet e paraziteve qe ka femija, mund te shkaktojne parazitoze. Shqetesimet jan e te pademshme por te bezdisshme: permes kruajtjes se forte prishet gjumi dhe kruajkja e vazhdueshme mund te coje ne cerrje te rektumit. Nga kruajtja e forte , vezet shperndahen kudo ku preket me pas. Deri ne 20 dite vezet jane te gjalla dhe mund te jene ngjitese. Ne raste te ralla edhe uretra edhe vagina preken nga krimbat. Konsatimi i krimave ne feçe apo rektum çon ne dignoze te qarte. Dhenia dy here e nje ilaci krimbash mjafton, per te zhdukur parazitet. Pacienti dhe te afermit e familjes duhet te kene kujdes te vecante per higjenen.

Larja e shpeshte e duarve, vecanerisht pas shkuarjes ne tualet ( veze krimbash ne dorezat ne dyerve, etj.), parandalon infektimin. Nese dikush ne familje eshte prekur nga krimbat nevojitet higjene e larte. Teshat e gjumit, te brendeshmet dhe peshqiret duhen nderruar perdite dhe duhen lare ne temperaturen e zierjes (100°C). Thonjte e duarve duhen prere shkurt dhe te pastrohen plotesisht.

Keto informacione nuk mund te zevendesojne konsulten me mjekun, por mund t’ju pregatisin per konsulten me mjekun. Diagnoza dhe trajtimi individual i duhur mund te percaktohet vetem nga kosulta mjeksore.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...