Orizi i kuq ul kolesterolin në gjak

Që në kohërat e lashta orizi i kuq i fermentuar përdoret si ilaç për shumë probleme shëndetësore, ndërsa që tani edhe mjekësia moderne e pranon se ai ul kolesterolin në gjak.

Orizi i kuq është rezultat i një procesi të gjatë të fermentimit të një përzierje të orizit të zier, verës së kuqe, si dhe ujit.

Në fund gjithë kësaj përzierje i shtohen edhe disa grimca myk që përmbajnë statike natyrale, të cilat orizit i japin ngjyrën e kuqe. Për dallim nga statiket artificiale, që gjenden në shumicën e ilaçeve për uljen e kolesterolit në gjak, ilaçe që shumë kanë edhe dëme dhe ndikim negativ në organizëm, sidomos në zemër dhe enë të gjakut, statinet natyrale nga orizi i kuq nuk janë aspak të dëmshme.

Këtë e kanë vërtetuar edhe ekspertë amerikanë, duke u bazuar te personat që për çdo ditë kishin konsumuar 600 miligramë ekstrakte nga orizi i kuq. Rezultati ishte se për 45% ishte forcuar muskuli i zemrës dhe ishte ulur niveli i kolesterolit në gjak.