Home Shëndetësi Pagjakësia

Pagjakësia

Mungesa e hekurit ne organizëm shkakton aneminë hipodrome. Konsiderohet se ne bote çdo i pesti banor vuan nga ky lloj i pagjakësisë.

Simptomat e para te mangësisë se hekurit janë lodhja, plogështia, mungesa e koncentrimit, imuniteti i  zvogëluar, harresa, etj.

Hekuri ne organizëm futet përmes ushqimit. Prandaj ushqimi i rregullt e parandalon pagjakësinë.

Ushqimet qe përmbajnë hekur janë mëlçia,  mishi, guacat, tuna, kërpudhat, pemët e thata, te kuqte e vese, perimet e gjelbra etj.

Absorbimi i hekurit rritet  nëse merret bashke me vitamine C, kurse kalciumi e zvogëlon absorbimin e tij.
Ne rastet me te renda pos ushqimit adekuat mjeket përshkruajnë edhe preparate te hekurit.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...