Pagjumësia shkakton probleme serioze me kujtesë

Michele Bellesi, nga Italia, së fundmi ka kryer një studim me minj duke hulumtuar efektet anësore të pagjumësisë.

Ekipi i tij i kanë studiuar turinjtë e minjve të cilët kishin qenë të lejuar të flinin aq gjatë sa dëshironin apo që ishin detyruar të qëndronin zgjuar për tetë orë. Një grup i minjve ishte mbajtur zgjuar për pesë ditë radhazi.

Pas eksperimenteve  dhe hulumtimeve të ndryshme, ekipi i përbërë nga shkencëtarë të ndryshëm kishte zbuluar se mungesa e gjumit shkakton mungesë shpërqendrimi, performancë të ulët dhe probleme me kujtesë.

Gjumi është esencial për një tru dhe trup të shëndetshëm. Veç kësaj, shkencëtarët kanë cekur se pagjumësia mund të shpijë edhe në sëmundjen e Alzejmerit apo formave tjera të neurodegjenerimit.