Home Këshilla Seksuale Parandalimi HIV

Parandalimi HIV

Parandalimi HIVJu mund te parandaloni infektimin e HIV duke shmangur sjellje qe mund te rezultojne ne kontakt me gjuhen e infektuar, spermen ose lengjeve vaginale. 1. Praktikoni mardhenie seksuale te sigurta, per parandalimin e HIV.

Gjithmone perdorni prezervativ gjate aktivitetit seksual,vetem nese jeni ne nje mardhenie me nje person i cili nuk eshte i infektuar me HIV

2. Nese kryeni mardhenie me dike i cili eshte i infektuar me HIV ateher eshte e domosdoshme te praktikoni sex te sigurt dhe te kryeni analizat rregullisht.

3. Reduktoni numrin e partnereve me te cilit kryeni mardhenie, mundesisht ne nje partner.

4. Bisedoni me partnerin tuaj seksual ose partnerin për historinë e tyre seksuale, si dhe vetë historinë tuaj seksual. Zbuloni nëse partneri juaj është i angazhuar në sjelljeve me rrezik të lartë.

5. Shmangni alkolin dhe drogen, te cilet mund te pengojne gjykimit tuaj si dhe  sistemin tuaj imunitar. Nese jeni nen efektin e alkolit ose droges nuk jeni ne gjendje te mernu masat e duhura mbrojtese edhe nese jeni ne dijeni te ketyre te fundit.

Në qoftë se ju jeni me HIV pozitiv (të infektuara me HIV), merni masa per te shmangur perhapjen e infektimit tek te tjeret

1. Tregojini partnerit tuja seksual ose partnerit tuaj per sjelljen tuaj edhe nese jeni me HIV pozitiv
2. Ndiqni praktika te sigurta seksi te tilla si  perdorimi i kondomeve.
3. Mos dhuroni gjak,plazem,sperme, organe e trupit apo indet e trupit
4. Mos ndani sendet personale me dike qe eshte i infektuar, sic jane furca dhembeve, makina rrojes ose lodrat e seksit, ato mund te jene te kontaminuara me gjak, sperme ose lengje vaginale.

Rreziku i transmetimit te HIV nga nena tek femija e saj mund te reduktohet ne mase te madhe nese ajo konsumon nje ilac i cili zvogelon ngarkesen e saj virale ( HIV ARN) gjate shtatzanise, nese ajo merr AZT (ZDV) perpara se femija te ket lindur  dhe nese nena nuk i jep gji femijes. Femija gjithashtu duhet te marre trajtime edhe mbas lindjes.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Arsyet përse ju lotojnë sytë, zgjidhjet për secilin rast

Lotët janë të rëndësishëm për shëndetin e syve. Ato i lubrifikojnë ato, i ushqejnë dhe mbrojnë shëndetin e tyre. Lotët përbëhen nga uji, sekrecione të ndryshme, vajra yndyrorë dhe mbi 1,500 proteina të ndryshme. Shkarkimi i tyre nëpërmjet të qarës është shumë e shëndetshme për organizmin. Lotët prodhohen nga gjendrat sipër syve dhe nën qepalla. Një ndër funksionet e tjera...