Parandalimi i lindjeve para kohe

Specialistete e shendetit pohojne se ka disa mundesi per te parandaluar nje lindje parakohe. Primare per te realizuar nje gje te tille eshte kryerja e konsultave dhe kontrrolleve mjekesore para dhe gjate shtatezanise.

Lindjet parakohe dhe lindjet premature, nenkuptojne lindjen e femijes para ciklit te plote qe permban plotesimin e 9 muajve dhe gjithashtu lindjen e foshnjes me nje peshe trupore me te vogel se 2500 gram.

Ne kete kategori lindjesh futen edhe shtatezanite qe nderpriten nga java e 22-te deri ne javen e 35-te, kurse lindjet para javes se 22-te te shtatezanise quhen aborte.

Sipas statistikave del ne pah se frekuenca e lindjeve parakohe luhatet midis 5 dhe 10% e te totalit te numrit te lindjeve. Mjeket shpjegojne se dy jane llojet kryesore: lindje te provokuara dhe lindje parakohe spontane. Ata cilesojne se rreth nje e katerta e rasteve me lindje parakohe vjen si pasoje e semundjeve te pergjithshme te nenes, nje e katerta tjeter vjen si pasoje e anomalive te ndryshme ne organet riprodhuese dhe rreth 50 % e totalit jane ende pa nje arsye te sakte.

Shenjat e lindjes parakohe jane te njejta me ato te lindjes normale. Sipas mjekeve, per nenat kjo lindje nuk ka asnje ndryshim nga nje lindje normale, por per femijen pasojat jane shpesh edhe dramatike. Afro gjysma e rasteve te vdekjeve te te porsalindurve, gjate lindjeve dhe ne ditete qe vijojne, shkaktohen nga linja para permbushjes se ciklit te plote 9 mujor. Statistiukisht, vdekshmeria e foshnjeve me peshe trupore lindjeje me te vogel se 1500 gram eshte rreth 50%.

Nje rol vendimtar ne parandalimin e ketyre lindjeve luajne kontrrollet dhe konsultat gjate muajit te shtate dhe te tete te shtatezanise. Mjeket sqarojne se keto muaj jane mjaft delikat dhe evidentimi i problemeve te ndryshme ne kete faze te shtatezanise e ndihmon mjekun opseter-gjinekolog te marre me kollaj situaten ne dore.

Kujdes duhet treguar edhe per ruajtjen e qetesise psikologjike, shpirterore dhe familjare te nenes. Gjithashtu, gruaja shtatezene duhet te mos kryej aktivitete fizike te renda dhe te qendroje ne shtart, kur eshte ne rrezik deshtimi.

Nje tjeter menyre per te eleminuar nje lindje te tille eshte edhe trajtimi me medikamente.Per kete nevojitete bashkepunimi mjek-pacient dhe respektimi me rigorozitet i te gjitha keshillave qe mjeku jep.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Këto ushqime pengojnë gjumin normal

Ne e dimë që ushqime të caktuara që përmbajnë kafeinë ose sheqer mund të stimulojnë sistemin nervor, duke e bërë të vështirë gjumin. Por ka edhe ushqime që do të kenë efektin e kundërt. Mos harroni karbohidratet Ushqyerja që përfshin nxjerrjen e karbohidrateve mund të prishë ekuilibrin kimik të trupit dhe kështu të parandalojë gjumin e mirë. Në vend që t’i eliminoni...