Perse shtatzenia zgjat 9 muaj ?

Nje studim i fundit i realizuar nga disa studiues te Universitetit te Rhode Island, publikuar te henen me nje 27 gusht ne sitin Live Sciences, shpjegon ceshtjet per te cilen shtatzënia zgjat 9 muaj. Metabolizmi i nenes eshte shkaku i pare.

Perse shtatzënia zgjat 9 muaj? Disa studiues te Universitetit te Rhode Island sapo kane gjetur pergjigjen. Per nje kohe te gjate antropologet kane shpjeguar qe foshnjet lindnin pa mbrojtje dhe nga shkaku i mases se legenit te nenes se tyre.

Ne fakt nese foshnja lindte me nje tru te madh, ai do te mbetej i mbrethyer ne kanalin e lindjes.

Pra nuk eshte vetem masa e legenit te nenes qe vendos momentin kur ajo do te lindi, por metabolizmi i saj. Keshtu, Holly Dunsworth, antropologe studiues i Universitetit te Rhode Island, ka thene : “ nena permban nje lloj kapaciteti metabolik dhe kur kjo eshte e kujdesshme, foshnja lind”

Metabolizmi i nenes nuk eshte projektuar per te mirëpritur nje foshnje me shume se 9 muaj

Nje tjeter, foshnjet njerezore lindin nen zhvillim ne raport me primatet e tjere: ne lindje truri yne eshte pothuajse 30% sa masa e nje te rrituri, kundrejt 40% truri i nje shimpanzeje. Ne realitet, per te pritur nivelin e tyre te zhvillimin maksimal , zgjatja e ngjizjes duhet te pritet nga 18 deri ne 21 muaj ne vend te 9 mujve.

Atehere pse shtatezania nuk zgjat me shume se 9 muaj? Sipas studiuesve, përgjigjja e kësaj ceshtjeje qendron tek metabolizmi i nenes. Ne fakt trupi i femres nuk ka masen e duhur per te prodhuar mjaftueshem energji per te mbajtur nje foshnje ne barkun e saj me shume se 9 muaj. Natyra eshte e bere e tille…/ikub/