Pesë faktet që duhet t’i dini për HIV-in

Ka shumë mite që qarkullojnë rreth sëmundjes së HIV-it dhe AIDS-it – por çfarë do të thotë të jeni të diagnostikuar si HIV pozitiv?

Ndonëse gjatë dekadave të fundit informacionet që i dimë për HIV-in dhe AIDS-in janë shtuar, prapëseprapë ende ka shumë keqkuptime që qarkullojnë.

Telegrafi më poshtë ju sjell disa fakte që duhet t’i dini rreth kësaj sëmundje:

1: Ka dallim mes HIV-it dhe AIDS-it

HIV është virus që e sulmon sistemin e imunitetit dhe që ju bën më të rrezikuar ndaj infeksioneve dhe sëmundjeve. AIDS është termi i cili përdoret për ta përshkruar sëmundjen atëherë kur sistemi i imunitetit është dëmtuar rëndë.

Dikush që sëmuret nga AIDS i bie që veçse ka kontraktuar një numër të infeksioneve vdekjeprurëse.

2: Më të prirë jeni të vdisni me HIV sesa nga HIV-i

Siç e thamë edhe më lart, HIV është sëmundje e cila e sulmon sistemin tonët ë imunitetit, duke na bërë më të rrezikuar nga infeksionet.

Fatkeqësisht, në shtetet që janë në zhvillim, shkalla e vdekjes së njerëzve me AIDS ende është e lartë, por në Mbretërinë e Bashkuar, megjithëse është sëmundje kronike, mund të menaxhohet me tretman të rregullt dhe të duhur.

3: HIV-in nuk mund ta fitoni nga djersa, urina apo pështyma

HIV transmetohet përmes lëngjeve trupore të një personi të infektuar – qoftë përmes gjakut, spermës, sekrecioneve vagjinale apo qumështit të gjirit.

Është një virus shumë delikat dhe nuk mund të mbijetojë jashtë trupit shumë gjatë, prandaj edhe nuk mund të transmetohet përmes djersës, urinës apo pështymës. Për të njëjtën arsye nuk mund të transmetohet as nga mushkonjat.

4: HIV-i nuk diskriminon

Shumica e diagnozave të reja në Mbretërinë e Bashkuar i përkasin komunitetit heteroseksual, ndërkaq një pjesë e madhe e rasteve me HIV janë femra. Më parë është besuar se virusi i prek vetëm meshkujt homoseksualë, kur në realitet i prekë personat e të gjitha orientimeve seksuale, të të gjitha gjinive, moshës dhe racës.

5: Mund të parandalohet

Ju mund ta mbroni veten nga HIV-i duke u siguruar se përdorni prezervativ gjatë seksit. Gjithashtu sigurohuni të bëni rregullisht analiza të sëmundjeve që transmetohen seksualisht.

PrEP’ është një ilaç i cili mund të përdoret për ta parandaluar HIV-in. Është ide e mirë ta përdorni këtë nëse jeni më të rrezikuar nga ky virus. Rreziqet përfshijnë nëse bëni seks të pambrojtur anal, nëse përdorni droga rekreacionale, ose nëse jeni në lidhje me një person që është HIV pozitiv.

KËSHILLA TË NGJASHME