Pesë shenjat e para të shtatzënisë

Këto janë 5 shenjat e para të përgjithshme të shtatzenisë. Cdo njeri është ndryshe, disa femra i kanë të gjitha këto, disa kanë disa dhe ka nga ato që skane shenja fare në muajin e pare.

1.  Mungesa e periodave ne muajin e pare. Kjo eshte shenja e pare qe grate shohin. Ka nga ato femra qe nuk i kane te rregullta dhe faktore te ndryshem kontribuojne ne crregullimin e periodave.
2. Vajtje te shpeshta ne banje. Edhe para se te shfaqet mungesa e periodave ne muajin e pare shume gra shtatzene kane thene qe shkojne shume shpesh ne banje, madje dhe naten. Kjo ndodh mbasi embrioni eshte implantuar ne miter dhe fillon te prodhoje hormonin e quajtur HCG (Human Chorionic Gonadotropin). Ky hormon shkakton urinim te shpeshte.
3. Lodhje. Rraskapitje, lodhjet jane shenje e hershme e shtatzenise. Kjo lodhje shkaktohet nga nivelet e larta te hormonit Progesterone.
4. Ndjenja e perzierjes, vjellje ne mengjes (dreke dhe darke). Kjo ndjenje per disa gra nuk eshte vetem ne mengjes. Shume gra shtatzene ndihen keshtu gjate gjithe dites dhe mandje ne darke, afersisht gjysma e grave shtatzene kane vjellje.
5. Gjoksi i lenduar dhe i zmadhuar. Neqoftese je shtatzene, gjoksi do zmadhohet, dhe do te jete i lenduar, njesoj sic eshte perpara periodave. Kur trupi mesohet me rritjen e nivelit te hormoneve, atehere dhimbja iken.