Home Këshilla të ndryshme Problemet e stomakut

Problemet e stomakut

mbipeshaNgrënia e shumë ushqimeve njëherësh, moskonsumimi i lëngjeve, ngrënia pa kriter si mish apo hot-dog, janë disa nga arsyet të cilat vuani nga stomaku.

Këshilla e parë që japin mjekët për të mos patur dhimbje në stomak është uji. Uji nuk lejon që ushqimet të ngurtësohen në stomak. Një këshillë është dhe konsumimi i mollës i cili bën të mundur një tretje më të shpejtë të ushqimeve – transmeton RTV Dukagjini.

Po kështu këshillohet edhe orizi, pasi është një ushqim i lehtë i cili tretet shpejt. Sipas doktor Carlo Oller, shumë nxënës dhe studentë për shkak se hanë shumë ushqime nëpër Fast-Food kanë probleme me stomakun. Këshillohet nga doktor Oller, që moshat e reja të qëndrojnë larg ushqimeve të thata, për shkak se dhimbjet fillojnë duke mbushur moshën 18-20 vjeç. Një metodë për të larguar dhimbjet e stomakut është dhe sonda që kryhet në çdo spital, e cila pastron mbetjet që mund të jenë krijuar me kalimin e viteve.

Stomaku është një zgjerim në formë qese i traktit digjestiv, që është vazhdim i ezofagut lart dhe vazhdon në duoden poshtë. Këto shërbejnë edhe si pika fiksimi të tij. Madhësia dhe forma e stomakut ndryshojnë në vartësi nga morfologjia e subjektit dhe shkalla e mbushjes. Në gjendje distensioni të moderuar stomaku është 25 cm i gjate, 10-12 cm i gjerë, dhe 8-9 cm i trashë. Kapaciteti i stomakut lëkundet midis 1-1.5 litra.

Stomaku është një organ shumë i vaskularizuar, që furnizohet nga më shumë së 6 arterie, që dalin nga trungu celiak. Ka një rrjete të pasur anastomozash intramurale, që sigurojnë vaskularizimin e tij edhe kur lidhet një pjesë e madhe e arterieve. Në 60% të njerëzve gjendet dhe arteria gastrike posteriore, që del nga arteria lienale dhe ushqen sipërfaqen posteriore të stomakut.Ngrënia e shumë ushqimeve,sipas ekspertit të gastrologjisë, doctor Oller, moskonsumimi i lëngjeve, ngrënia pa kriter si mish apo hot-dog, janë disa nga arsyet të cilat mund t’ju bëjnë të vuani nga stomaku. Këshillohet që moshat e reja të qëndrojnë larg ushqimeve të thata, për shkak se dhimbjet fillojnë duke mbushur moshën 18-20 vjeç

Një tjetër metodë për të rënë në peshë është të hani 6 vakte në ditë. Kjo nuk do të thotë se do të konsumoni gjithçka. Një studim i ri në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka arritur në përfundimin se dieta duhet të vazhdojë me të njëjtat ushqime por ju mund të konsumoni vakte gjashtë herë në ditë. “Të hash shumë pak, ushqime në sasi të vogla, perime të ndryshme, fruta në intervale kohe deri në 2 orë është një metodë efikase për shkak se stomaku konsumon pak ushqim dhe mund ta tretë më shpejt”, – ka thënë nutricionistja Ash Lumi nga SHBA.

Studimi, i publikuar në revistën e shkencës e të ushqyerit Research, thotë se krijimi i një modeli të shëndetshëm dhe të qëndrueshëm është të hahet në mënyrë të shpejtë dhe pak. Ajo ka thënë se rritja e vakteve gjatë një dite mund të mos duket e favorshme për rënien në peshë, por në të vërtetë kjo metodë nuk lejon që në trup të krijohen yndyra.

TË TJERA

Rreziqet e fshehura të proteinës pudër

Mund të përmbaj sheqer, kalori dhe kimikate toksike. Të gjithë të pasionuarit pas palestrës në ndonjë pikë vendosën të kthehen drejtë proteinës pudër për rezultate më të mira dhe të shpejta në përmirësimin e shëndetit. Kjo pasi që proteina është esenciale për të formësuar dhe mbajtur në formë muskujt, për të forcuar eshtrat, për të rritur energjinë etj. Shumë të rritur nuk...