Procedurë pa barna për trajtimin e astmës

Një spital në veri të Teksasit është i pari në rajon që po provon një procedurë e cila mund të ofrojë lehtësim afat-gjatë të personave me astmë.

Procedura e quajtur Thermoplasty Bronkiale tashmë është miratuar nga administrata e ushqimeve dhe barnave (FDA).

Procedura kryehet nëpërmjet një tubi të hollë elastik i cili shkon deri në burimin e astmës, në tubat bronkialë. Atje mjekët godasin astmën – jo me ilaç – por duke kryer një shpërthim të kontrolluar nga energji frekuencash radiofonike. Shpërthimi shkakton tkurrjen e indeve, duke pakësuar mundësinë e sulmeve astmatike. Mjekët në qëndrën spitalore Texas Health Dallas thonë se deri tani kanë kryer 6 prova me Thermoplasty Bronkiale dhe rezultatet kanë qenë të mira. Procedura nuk është për çdo pacient me astmë, por vetëm për ata me sulme të vazhdueshme astmatike që trajtimi me barna nuk u bën efekt. Për trajtimin me Thermoplasty Bronkiale pacienti kryen tre seanca dhe më pas nuk ka nevojë për ilaçe. Në botë ka rreth 300 milionë njerëz që vuajnë nga astma.