Receta për përjetësi

Që pirja mesatare e verës është e mirë për shëndet, të gjithë e dinë, ndrysa tash shkencëtarët vërtetuan edhe masën e përkryer- gjysmë gote në ditë për pesë vjet jetë më shumë.

Studimi i shkencëtarëve holandezë të cilët studiuan 1.400 njerëz (të lindur mes 1900-1920) gjatë 40 vjetëve të jetës dëshmoi se konsumimi mesatar të pothuajse cilitdo alkool ka ndikuar mirë në zgjatjen e jetës.
Në masë më të madhe ishte jetëgjatësia, madje 4,5 vjet, që u shënua tek të personat të cilët pinin gjysmë gote verë, për dallim nga ata të cilët kurrë nuk konsumonin alkool.

Edhe dozat më të mëdha munden të ndikojnë mirë. Të studiuarit të cilët në ditë pinin 2 gota verë apo 2 shishe birrë apo 2 pije të vogla më të ashpra gjithashtu shfaqen tendencë që të jetojnë më shumë, madje 2 vjet më shumë sesa ata të cilët nuk pinin alkool.
Për ta konstatuar ndikimin e alkoolit në jetëgjatësi, shkencëtarët nga Universiteti holandez, Wageningen studiuan dozën ditore të sasisë së alkoolit, për çfarë alkooli bëhej fjalë dhe gjatë çfarë periudhe pjesëmarrësit konsumonin alkool. Qëllimi ishte të zbulohej se në çfarë mase alkooli ndikonte në rrezikun nga vdekja shkaku i sëmundjeve kardiovaskulare dhe të ngjashme. Gjithashtu studiuan edhe ndikimin e peshës dhe dietave si dhe pirjen e duhanit.

“Pjesëmarrësit të cilët konsumonin alkool mund ta bëjnë këtë edhe tutje pa frikë për jetën, por me masë. Një gotë apo dy në ditë është doza maksimale, dhe preferohet të pihet vera”, tha Martinette Streppel nga ekipi i shkencëtarëve.
‘Sasitë e mëdha të alkoolit mund të shkaktojnë fatkeqësi të rënda dhe sëmundje si kanceri. Marrë parasysh se konsumimi i alkoolit mund të dërgoje gjer të varshmëria, të filloni të konsumoni alkool vetëm pse ka efekte pozitive shëndetësore nuk preferohet”, përfundoi Streppel.