Home Shëndetësi Rëndësia e vitaminës D

Rëndësia e vitaminës D

Rëndësia e vitaminës DNjë studim i ri, në të cilin kanë marrë pjesë 318 persona të moshuar me moshë mesatare 73-vjeç, tregon lidhshmërinë e vitaminës D me rrezikun shtuar për demencë dhe goditje në tru.

Duke analizuar statusin e vitaminës D, është vërejtur se te rastet kur niveli i kësaj vitamine ishte më i ulët se ai optimal, prirja për demencë dhe goditje në tru ishte më e madhe.

Autorët e studimit të publikuar në revistë Neurology, besojnë se vitamina D ka efekt mbrojtës në sistemin vaskular, dhe për këtë arsye ata u rekomandojnë të moshuarve që të marrin shtesa të kësaj vitamine.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...