Home Këshilla të ndryshme Sa është e rëndësishme vënia e helmetës?

Sa është e rëndësishme vënia e helmetës?

Studimi i fundit ka zbuluar se vendosja e helmetës gjatë ngasjes së biçikletës e zvogëlon rrezikun e lëndimeve serioze në kokë për 69 për qind, dhe e zvogëlon mundësinë e lëndimeve fatale në kokë për 65 për qind.

Ky nuk është studim i rëndomtë ku janë marrë vetëm mostrat e 10 njerëzve – hulumtuesit kanë studiuar 64,000 çiklistë që kanë vënë helmetë për të arritur konkludimin e tyre – i cili është prezantuar në konferencën botërore Safety 2016 në Finlandë.

Më herët është besuar se vënia e helmetës i shkakton lëndimet në qafë, por hulumtuesit kanë zbuluar se lëndimet e tilla janë shumë të rralla dhe nuk shkaktohen nga helmetat.

A group of bicycle riders taking the streets during a collective ride promoting the use of bicycles as a mode of transportation in the city of Lisbon.

Veç kësaj, ekziston edhe argumenti se vënia e helmetës është më e rrezikshme, pasi që ngasësi është më i prirë të vozisë më ‘rrezikshëm’, duke menduar se është i sigurt.

Një studim i vitit të kaluar e ka konfirmuar këtë hipotezë, duke treguar se pjesëmarrësit që kishin vënë paisje mbrojtëse kishin qenë më të prirë të ndërmerrnin rreziqe sesa ata që nuk kishin pasur paisje mbrojtëse.

Sidoqoftë, autori i këtij studimi, Dr Gamle, thotë se kjo është me të vërtetë e komplikuar dhe asgjë nuk implikon se njerëzit nuk duhet të kenë paisje mbrojtëse. /Telegrafi/

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ja pse nuk duhet të hani banane me stomakun bosh

Shpesh në mëngjes që të mos dalim me stomakun bosh nga shtëpia, marrim një banane, që na tingëllon si opsioni i përsosur. Është e shëndetshme, ushqyese dhe do të japë energji, që për mëngjes është shumë e nevojshme. Mirëpo, sipas nutricionistëve, çuditërisht, banania është një nga ushqimet më të këqija për t’u konsumuar për vaktin e mëngjesit. Pavarësisht se përmbajnë kalium,...