Home Këshilla të ndryshme Sa herë në ditë duhet të hamë?

Sa herë në ditë duhet të hamë?

Një studim amerikan raportoi këtë vit se zbuloi që në tridhjete vitet ndërmjet 1970 deri në fillim të viteve 2000, për të rriturit dhe fëmijët, koha mesatare midis vakteve të ngrënies duhej të ishte, 3 orë larg për të rriturit dhe 3.5 orë larg për fëmijët. Kaloritë e përditshme për të dy grupet u rriten afërsisht nga 2090 në vitin 1970 në 2500 në periudhën 2003-2006.

Kaloritë që merreshin midis vakteve u dyfishuan më shumë, nga 200 kalori në ditë në 1970 në 470 kalori në periudhën kohore të fundit, për fëmijët, nga 240 në 500.

Një pjesë e rëndësishme e kalorive rosticeri erdhi nga pijet. Por mos harrojmë që përsëri numri i kalorive të konsumuara jepet gjithmonë pak më pak nga sondazhet e bëra.

Por kjo tregon se sa me shpesh të hash aq me shume je i ekspozuar ndaj kalorive. Por në jemi vete ata që duhet të vendosim sa shpesh do hamë dhe se çfarë duhet të hamë deri në fund të ditës.

Një shkak i njohur i ngrënies së tepërt është “ushqimi emocional”. Zgjidhje për këtë problem është të hahet ndërgjegjshëm, plus duke u kujdesur për çështjet emocionale në një mënyrë më të përshtatshme.

Personalisht, një nga gjërat më të efektshme që kam bërë gjatë viteve për të mbajtur peshën time në një gamë të shëndetshme është se kam eliminuar ngrëniet e vogla midis vakteve, shprehet një prej pjesëmarrëse në sondazh.

Të hash ëmbëlsirë para se të shkosh në shtrat siç bëjnë shumë njerëz është një zakon i keq dhe vrasës i trupit tënd.

Nëse hahen tre vakte ditore (duke supozuar se pjesët janë të arsyeshme dhe ushqimi është me se shumti i shëndetshëm”), punon për të ruajtur peshën.

Gjithashtu njerëzit që lënë mëngjesin për të ulur peshën rezultojnë të kundërt me ata që hanë mëngjesin.

Pra ngrënia vendoset nga gjithsecili me një largësi prej 3 orësh dhe e rëndësishme është të vendosni se çfarë hani.

KËSHILLA TË NGJASHME

TË TJERA

Ja pse nuk duhet të hani banane me stomakun bosh

Shpesh në mëngjes që të mos dalim me stomakun bosh nga shtëpia, marrim një banane, që na tingëllon si opsioni i përsosur. Është e shëndetshme, ushqyese dhe do të japë energji, që për mëngjes është shumë e nevojshme. Mirëpo, sipas nutricionistëve, çuditërisht, banania është një nga ushqimet më të këqija për t’u konsumuar për vaktin e mëngjesit. Pavarësisht se përmbajnë kalium,...