Se shpejti kikiriket anti-alergjik

Kikiriket se shpejti nuk do te jene me te kufizuar per ata qe vuajne nga alergjia. Do te vine kikiriket hipoalergjik, per t’u konsumuar pa rrezik sebashku me nje aperitiv ose sipas deshires.

Mertita i shkon nje teknike e sapo aprovuar ne France nga nje studiues ne Tuluz, fale se ciles mund te neutralizoni substancat e demshme.

Procedura eshte zhvilluar nga Annick Barre, docent i farmacise ne universitetin Paul Sabatier te Tuluzit, dhe i specializuar ne kerkimet ndaj alergjise; lejon t’i beje te pademshme 95 per qind te proteinave pergjegjese te reaksioneve alergjike, por kuota mund te permiresohet me tej.

Per te ‘caktivizuar’ fuqine e tyre negative, proteinat jane te pastrukturara. Procesi perfshin nje shok termik ne temperatura te larta dhe te presionit te larte, me perdorimin e mevonshem te nje probiotiku me te cilin enzimat thyejne proteinat ne copa te vogla.

Testi per momentin eshte kryer mbi qeliza, perpara se te kalojne ne eksperiment tek njeriu, kerkuesit duan te eleminojne 100 per qind te substancave te demshme in vitro.

Kikirket jane shkaku dytesor i alergjise ushqimore, deri ne 3 vjec, por me vone vine per te zene vendin e pare ne klasifikimin e ushqimeve qe krijojne probleme. Jane prezente ne shume ushqime dhe mund t’i japin origjine reaksioneve alergjike vecanerisht serioze.