Home Shëndetësi Sëmundjet e nyjeve

Sëmundjet e nyjeve

Sëmundjet e nyjeveInflamacioni vjen i shkaktuar nga krijimi i kristaleve të acidit urik në kyçe. Acidi urik është një produkt që krijohet në trup kur organizmi shpërbën një grup substancash të quajtura purina.

Këto substanca janë pjesë përbërëse të të gjitha qelizave të trupit. Ato gjenden edhe në ushqime. Nëse koncentrimi i acidit urik është shumë i lartë mund të krijohen kristale në radhë të parë në kyçe.

Një tjetër vend ku kristalet mund të grumbullohen janë veshkat, dhe në këto rast këto kristale formojnë gurë në veshka. Sasia e acidit urik që gjendet në gjak varet nga sasia që krijohet në trup, si dhe nga sasia e acidit që nxirret nga trupi nëpërmjet urinës.
Alkooli është një arsye me rëndësi, që shkakton ndër të tjera rritjen e përqindjes së acidit urik në gjak. Pijet alkoolike, në radhë të parë birra por edhe vera, përmbajnë përbërës që shkaktojnë krijimin sasisë së lartë të acidit urik. Alkooli gjithashtu ndikon sepse bllokon boshatisjen e trupit nga acidi urik.

Rritja në peshe është një faktor tjetër ndikues. Sa më shume të shtojë në peshë njeriu aq më shumë acid urik krijohet në gjak. Sasi e lartë e përbërësve që ndikojnë në rritjen e sasisë së acidit urik gjenden te mishi, bizelet, fasulja, sardelet, harengat etj.

Ndër faktorët që ndikojnë në rritjen e nivelit të acidit urik në gjak do të përmendet edhe prania e sëmundjeve të tjera, si dhe përdorimi i ilaçeve.

TË TJERA

Çfarë duhet të dini që të parandaloni sëmundjen e diabetit

Simptomat më klasike të diabetit janë lodhja, urinimi i shtuar, etja dhe uria e tepruar. Por ka edhe disa simptoma të tjera që mund të jenë shenja paralajmëruese, që janë më pak të dukshme. Periodontiti Periodontiti është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, që mund të shkaktojë lirimin ose rënien e tyre. Kjo sëmundje është dy deri në tre herë më e...