Shampanja për zemër dhe tru

Shampanja për zemër dhe truKemi marrë një arsyetim mjaft të mirë për shampanjën, sepse studiuesit thonë se kjo pije me shkumë është njëjtë e dobishme për zemër dhe tru, sikurse edhe vera e zezë.

Studiuesit britanikë kanë zbuluar se shampanja është e pasur me polifenole, kimikate bimore, për të cilat besohet se i zgjerojnë enët e gjakut, për çka vjen deri te ulja e presionit në zemër dhe tru.

Studiuesit gjithashtu thonë se të mirat shëndetësore të shampanjës nuk janë të kufizuara vetëm tek ato të cilësisë së lartë dhe të shtrenjtë, por edhe tek ato më të voglat.

Studimi i universitetit ‘Reading’ është bazuar në studimet e mëparshme të cilat kanë treguar se dy gota verë në ditë janë të mira për zemër dhe problemet me qarkullimin e gjakut. Polifenoli në sasi të mëdha gjendet në verën e zezë, por jo edhe në të bardhen. Mirëpo, shampanja kryesisht bëhet nga përzierja rrushit të bardhë dhe të zi. Polifenoli gjendet gjithashtu edhe në çaj, vajin e ullirit, qepë, brokoli dhe boronicë.